Societat

El castellà s'imposa en una tensa reunió veïnal a Banyoles

Un grup d'assistents van demanar-ho en el darrer consell de la Farga, que sempre s'havia fet en català

Bona part de la darrera sessió del consell de barri de la Farga, de Banyoles, es va fer en castellà perquè una persona –posteriorment secundada per altra gent– va demanar-ho, per tal que els assistents –molts dels quals d'origen subsaharià– entenguessin el que s'hi deia. La petició va causar malestar a una part dels assistents, atès que en les reunions veïnals de la Farga sempre s'ha parlat català, tot i ser un barri amb un alt percentatge de població d'origen estranger. L'alcalde, Miquel Noguer (CiU), va optar per deixar que fossin els mateixos assistents els que prenguessin la decisió, que finalment va ser la d'introduir el castellà perquè la majoria ho va voler així. No obstant això, algunes de les intervencions es van continuar fent en català.

“És el primer cop que ens trobem en una situació així, és molt lamentable”, deia ahir la presidenta de l'associació de veïns, Maria Ferré, que considera que l'ús del català és indispensable per a la integració dels estrangers. “A més –hi va afegir–, no vam poder tractar els assumptes previstos al consell perquè la noia que va fer la petició del castellà va desviar l'atenció cap a altres temes.”

La persona que va fer la petició va ser Mònica Alonso, portaveu de la PAH i vinculada a la CUP (va ser la número 10 de la llista de Girona en les eleccions al Parlament). A la sala hi havia la regidora de la CUP Sandra Pazos, que no va intervenir en la discussió. El fet de no haver-hi defensat l'ús del català ha originat alguns retrets contra ella i la CUP a les xarxes socials, arran dels quals aquesta formació ha emès un comunicat en què ratifica el seu compromís en defensa de l'ús del català però es mostra comprensiva amb la petició d'Alonso, alhora que assenyala l'equip de govern com a responsable que es passés a parlar castellà. Noguer, per la seva banda, ha declinat fer cap comentari sobre els incidents.

LA FRASE

És el primer cop que ens trobem en una situació així, és molt lamentable
Maria Ferré
PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA FARGA

L'últim tram del pla de barris

Una de les qüestions que s'havien d'enllestir en el darrer consell de la Farga, que es va fer dijous passat al centre cívic Banyoles, era el condicionament de les façanes, canals i cobertes d'edificis, que és de les poques coses que queden pendents del programa del pla de barris.

El projecte preveu intervenir en uns blocs on hi ha, en total, uns 240 habitatges. Les obres les pagaran entre la Generalitat, l'Ajuntament i els veïns. S'estima que cada família haurà de posar-hi uns 300 euros, una quantitat elevada per als afectats, la majoria dels quals tenen una situació econòmica precària. La sessió no va servir per concretar-ho i el tema va quedar sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona