Societat

La fiscal del cas Benítez vol el pacte amb els Mossos pel “desenllaç incert” del judici

Les defenses dels vuit agents i la família de la víctima acorden una pena de dos anys de presó per l'homicidi de l'empresari

Tornen a demanar l'expulsió de l'acusació popular, que no accepta l'acord

Les defenses dels vuit agents dels Mossos d'Esquadra acusats de la mort de Juan Andrés Benítez, després d'una llarga i violenta detenció i contenció, al barri del Raval de Barcelona la nit del 5 d'octubre del 2013, han jugat l'última carta, aquest matí, perquè no siguin jutjats. El judici, amb tribunal popular, ha de començar dilluns vinent a l'Audiència de Barcelona.

Els advocats defensors, juntament amb la fiscalia i l'advocat de la família de l'empresari, David Aineto, han demanat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que expulsi del procés, l'acusació popular, exercida per l'advocada Laia Serra, en nom de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, perquè no accepta el preacord que han arribat. Aquest pacte fixa una condemna de dos anys de presó (la fiscal demanava onze anys) per homicidi imprudent per a sis agents —que no implica entrar a presó— i a pena de multa per a altres dos agents per un delicte d'obstrucció a la justícia. A més, pagaran una indemnització a la germana de Benítez d'uns 100.000 euros.

Els advocats dels agents, Josep Maria Fuster- Fabra i Andrés Maluenda, han coincidit a manifestar que amb l'entrada en vigor, el desembre passat, de l'Estatut de la Víctima, hi ha un article que fixa que la víctima ha de decidir si accepta o no en el procés penal a associacions d'afectats i de víctimes com a acusacions. En aquest cas —afegeixen— la germana de Benítez ja se sent satisfeta amb l'acord, i per tant s'ha d'expulsar l'associació catalana de drets humans, malgrat que Maluenda ha declarat que, en la instrucció, l'entitat ha fet una acusació respectuosa.

La fiscal Elena Contreras ha exposat que davant el “dubte”, perquè hi ha quatre concauses de la mort de Benítez, és preferible l'acord de condemna als mossos, tot i que és un càstig menor, perquè hi ha “un incert desenllaç” del judici. Aineto ha afegit que la germana de l'empresari “vol acabar ja, i no tornar a passar un altre patiment”.

Garantir la no repetició

Per contra, Laia Serra, ha exposat que la resta de parts pretenen una “confusió” de la nova reforma legislativa perquè en el seu cas actua com a acusació pública en defensa de drets, no de cap associació de víctimes. L'advocada ha insistit que la seva associació vetlla pels drets de persones i detinguts des del 1986, i que malgrat que l'acusació de la família “no li interessa les conseqüències, a l'associació Catalana de Drets Humans sí” perquè es jutgen agents d'un cos policial “i es pot donar uns missatges a la societat”. Ha defensat la seva permanència en el procés “per garantir la no repetició” d'aquest greu incident i, especialment, per “a les persones que viuen en el Raval, exposades a l'actuació policial”.

El tribunal del TSJC, presidit per Jesús Maria Barrientos, té previst resoldre si expulsa o no l'acusació popular dilluns mateix, quan ha de començar el judici. Si l'expulsa, el pacte salvarà els mossos del judici, però no d'una condemna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia