Societat

Més russos i hondurenys, tot i la marxa global d'estrangers a la demarcació de Girona

Ara viuen a les comarques gironines 21.700 estrangers menys que quatre anys enrere

També creix el nombre d'ucraïnesos i, en menor mesura, el de moldaus, nord-americans, pakistanesos i xinesos

El nombre de ciutadans estrangers que viuen a la demarcació de Girona s'ha reduït un 13,3% els últims quatre anys, sobretot pel retorn d'immigrants als seus països d'origen a causa de la crisi, però també a les nacionalitzacions, que han augmentat molt. La reducció, en números absoluts, ha estat de 21.700 persones –s'ha passat de 163.068 a 141.368–, però el descens no ha afectat totes les nacionalitats de la mateixa manera. De fet, n'hi ha hagut algunes que han tingut un augment considerable. És el cas, sobretot, de tres col·lectius: el rus, l'hondureny i l'ucraïnès. Els dos primers, gairebé han crescut en un miler de residents a la demarcació i el tercer, en més de mig miler. En menor mesura, també ha crescut el volum de moldaus, nord-americans, pakistanesos, xinesos i persones procedents d'Oceania.

Concretament, segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), el nombre de russos que viu a la província de Girona ha passat de 4.947 persones l'1 de gener del 2012 a 5.880 el primer dia del 2016, fet que suposa un augment del 18,9%. I els hondurenys han passat de ser 7.832 el 2012 a 8.753 el 2016. Aquest augment de l'11,8% –unit al descens de la resta– ha fet que passi a ser el tercer col·lectiu amb més habitants, només rere el marroquí i el romanès. El 2012 la comunitat hondurenya era inferior a la gambiana i la francesa, que s'han reduït notablement els darrers anys. Pel que fa als ucraïnesos, han passat de 3.288 a 3.799, un 15,5% més.

L'auge del nombre de russos i ucraïnesos fa que el nombre d'europeus no comunitaris hagi pujat un 9,7%, tot i els descensos d'altres nacionalitats. De la mateixa manera, l'increment de la comunitat hondurenya fa que creixi també el conjunt de persones procedents de l'Amèrica Central i el Carib.

Principals descensos

Al costat contrari, el descens continental més pronunciat és el de sud-americans, que baixa un 37%. En aquest sentit, destaquen disminucions tan pronunciades com la dels equatorians, en un 46,5%, i els colombians, d'un 45,3%, i superiors al 30% en moltes altres procedències (argentins, bolivians, brasilers, peruans, uruguaians, xilens...).

En nombres absoluts, la comunitat que perd més residents és la principal, la marroquina, amb un descens de 3.188 persones (de 40.312 a 37.124, un 7,9% menys).

El descens del nombre d'estrangers a la demarcació en aquests quatre anys, del 13,3%, ha estat molt superior al global de població, que només ha estat de l'1,1%, i per tant han perdut pes sobre el total. Així, si el 2012 la xifra d'estrangers suposava un 21,4% del total de població de la demarcació, ara ja suposa només un 18,8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona