Societat

economia

renda

La Taula del Tercer Sector recorren al TS els ajuts del 0,7% de l'IRPF

Les entitats socials presentaran un contenciós administratiu contra les bases de convocatòria de subvencions que gestionarà i atorgarà l'Estat

La Taula del Tercer Sector de Catalunya prendrà mesures contra la decisió del Tribunal Suprem d'atorgar a l'Estat el repartiment a les entitats socials el 0'7% de l'IRPF. Presentarà, en concret, un contenciós administratiu contra les bases de convocatòria de subvencions, ajuts que gestionarà i atorgarà el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Aquesta convocatòria ha sortit publicada aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), de manera que es ratifica un decret del 2013 que arracona les entitats amb projectes d'àmbit local i autonòmic. La institució recalca que la decisió judicial suposa per a Catalunya que unes 60 entitats deixin de rebre uns 13 milions d'euros. El president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, ha apuntat que en el passat exercici es van aportar 57,6 milions d'euros per l'IRPF solidari, dels quals 31,2 van tornar a Catalunya. D'aquests, la meitat es van destinar a entitats que treballen en programes de caràcter local.

Després de fins a 13 sentències del Tribunal Constitucional (TC) i el Suprem favorables a la gestió territorial del 0,7% -i donant la raó a la Generalitat-, el Suprem va fallar al març a favor de l'Estat. Aquest dimarts, el BOE ha publicat la convocatòria de subvencions estatals 2016 destinades a programes socials amb càrrec a l'assignació de l'IRPF. Uns ajuts que s'obtenen de les declaracions de renda on s'ha posat la creu a la casella del 0'7% per a “finalitats socials”.

Les bases reguladores de les subvencions són les establertes en el Reial Decret 536/2013 de 12 de juliol, la que s'havia recorregut fins a tretze vegades. Oriol Illa explica que la diferència ara és que, amb la decisió del Suprem “hi ha cobertura legal” al decret, el qual “és el mateix que s'havia recorregut amb anterioritat”. “Ara amb la sentència es reconeix que el decret està fet legalment en condicions, que és constitucional i que, per tant, no hi ha cap tipus de problema”, indica. La Taula del Tercer Sector havia denunciat per activa i per passiva que el decret “era inadmissible” perquè deixava sense ajuts les entitats que tenen programes d'àmbit local i nacional.

La institució presenta, doncs, contenciós administratiu contra la convocatòria d'ajuts perquè aquesta “privilegia els programes d'abast estatal”. La Taula del Tercer Sector discrepa perquè considera que són l'àmbit autonòmic i local més adequats, per raó de la necessària proximitat de les entitats amb els sectors socials als que adrecen la seva activitat. L'escrit d'interposició del recurs serà presentat la setmana vinent davant el Tribunal Suprem, amb petició de suspensió cautelar de la convocatòria 2016.

Les xifres

Durant el 2015, Catalunya va aportar 57,6 milions per a finalitats socials a través de la casella de l'IRPF, però tan sols li van retornar 31,2 milions per a projectes impulsats per entitats catalanes.

D'aquesta quantitat, 12,8 milions van anar destinats a 60 entitats amb programes d'actuació estrictament local i autonòmic (la resta per programes d'àmbit estatal), que són les entitats que la convocatòria de bases de subvencions podria deixar al marge d'aquest repartiment. Segons apunta la Taula del Tercer Sector, si Catalunya rebés en subvencions la part proporcional d'allò que aporta, els programes d'àmbit local i autonòmic veurien doblat el seu volum de subvencions via IRPF fins als 25 milions d'euros. En aquest sentit, l'ens denuncia que nombroses entitats catalanes corren el risc de deixar d'ingressar 13 milions rebuts en el darrer exercici i exigeix un “repartiment territorial més equitatiu”.

L'abast de la Taula d'entitats del Tercer Sector

La Taula d'entitats del Tercer Sector va crear-se l'any 2003 i és la institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes. Agrupa 35 federacions i grans organitzacions, les quals representen i aglutinen en conjunt prop de 3.000 entitats socials sense ànim de lucre. Aquestes entitats tenen la forma jurídica d'associacions, fundacions, cooperatives d'iniciativa social i empreses d'inserció, i actuen en l'atenció i la defensa dels drets socials de col·lectius molt diversos com pot ser la infància i la família, els joves, les persones immigrades, la gent gran, els discapacitats psíquics, físics i sensorials, els drogodependents o les persones amb dificultats per accedir a un lloc de treball.

L'ens centra els seus esforços a la “incidència política” i a “la interlocució amb les institucions”, segons es pot llegir al seu web, i també a la promoció de la “millora contínua” de les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el “reconeixement” de la seva actuació, i “l'enfortiment del discurs, les capacitats i l'impacte social del conjunt del sector”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona