Societat

política municipal

tradicions

La Muntada no obrirà la processó festiva del Corpus

Mala maror entre les entitats de cultura popular per la decisió del govern de Colau, que vulnera el protocol festiu de l'Ajuntament

El nombre d'actes amb participació de la unitat s'ha minimitzat en l'últim any

La Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona no obrirà aquest diumenge la processó festiva del Corpus, com era tradicional. La mesura ha irritat el sector de la cultura popular, que, si no hi ha rectificació d'última hora, la setmana vinent portarà l'afer a la comissió de seguiment del Protocol Festiu de Barcelona, que estableix que és la Muntada la que ha d'obrir el seguici. El grup municipal de CiU ha presentat una pregunta per escrit demanant explicacions per la decisió.

El consistori emmarca l'absència de la Urbana en la decisió, presa a principi del mandat pel govern d'Ada Colau, de no participar en actes religiosos. Prenent com a base aquest precepte, la Unitat Muntada –l'única que fa servir l'uniforme de gala i que per tant també assisteix a actes a peu dret– ha deixat de participar també en l'acte que es fa a l'església de Sant Just per la diada de Sant Rafael, patró del cos policial; en les processons de Setmana Santa, o en un parell d'actes que feia amb hermandades rocieras, entre d'altres, segons fonts de la unitat. Però en aquest cas es tracta d'una celebració que, més enllà del seu origen religiós, forma part del calendari festiu tradicional de la ciutat i, com a tal, està organitzada i regulada pel consistori.

De fet, el Corpus Christi, que durant segles va ser la veritable festa major de Barcelona, és l'origen de bona part de la imatgeria festiva local, inclosos els gegants o el bestiari. I la processó, documentada a Barcelona des de l'any 1320 i que va ser la més important de les rues que se celebraven a la ciutat, barrejava elements religiosos i teatrals. En l'actualitat, la comitiva es divideix en dues, una de religiosa i una de festiva, que surt abans i aplega la imatgeria i els grups de cultura popular, que l'organitzen conjuntament amb l'Ajuntament des del 1992.

Tot i això, i tot i que el protocol festiu, aprovat amb el suport unànime de tots els grups municipals el 2010, estableix que la processó festiva l'“encapçala la banda de música i llancers de la secció muntada de la Guàrdia Urbana”, fonts municipals van justificar ahir que la unitat no hi assisteixi amb l'argument que “la institució no participa en actes religiosos”. “Nosaltres entenem que un ajuntament no confessional no participi en actes religiosos, però la processó festiva és laica, civil i popular”, replica Xavier Cordomí, president de la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella, i director de la Casa dels Entremesos.

La posició municipal ha accentuat la mala maror que ja havia atiat entre les entitats de cultura popular i tradicional la decisió de l'Ajuntament de promocionar la festivitat del Corpus amb la denominació L'ou com balla 2016. Al cartell oficial, on la imatge és també la d'un ou saltant sobre un raig d'aigua, la paraula “Corpus” apareix només a sota i amb un cos de lletra menys destacat.

L'altre vessant de la decisió és la que afecta la Unitat Muntada, que, amb segle i mig d'història i ara integrada per 44 membres, ha vist minimitzat el nombre d'actes de gala en què participaven, a cavall o a peu, afirmen fonts del cos, per la política d'evitar cites de caire religiós i també per la reducció d'actes institucionals aplicada per l'executiu de BComú, tan poc procliu a pompes i cerimònies.

En el pla director de la Guàrdia Urbana presentat aquesta setmana es reserva a la Muntada funcions de patrullatge forestal –i no urbà, com fins ara– però no es fa cap referència a la seva funció cerimonial i de protocol o als espectacles que desenvolupa, el que, segons les fonts consultades, “ha causat un cert neguit” en el si de la unitat, on ja en època de l'alcalde Trias planava la incertesa sobre la seva continuïtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró