Societat

tribunals

gestió del 0,7 de la renda

Bassa veu “raons polítiques” en la gestió del 0,7% social

El govern impugna i presenta un incident d'inconstitucionalitat a la convocatòria dels ajuts del 0,7% de l'IRPF

Tot i l'amenaça del ministeri, les entitats presentaran programes d'àmbit local a les subvencions

Una seixantena d'entitats socials tenen projectes que pengen d'un fil perquè no són d'àmbit estatal i es podrien quedar sense la subvenció finançada a través dels diners dels contribuents que marquen la creueta de la casella de finalitats socials en la declaració. Una nombrosa representació d'aquestes entitats es va reunir ahir amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que els va fer costat i va atribuir a “raons polítiques i no de contingut” la decisió del Tribunal Suprem (TS) del març passat d'avalar les bases recentralitzadores de la convocatòria.

“El mateix Suprem i el Tribunal Constitucional (TC) –va recordar la consellera– havien donat la raó a la Generalitat en tretze ocasions.” Precisament per això ara hi ha el perill que els projectes d'àmbit local quedin exclosos de les ajudes. El govern impugnarà la convocatòria i ja ha presentat un incident d'inconstitucionalitat, és a dir, un requeriment de nul·litat d'actuacions. A més, com cada any, ha presentat un recurs per reclamar que sigui Afers Socials qui pugui gestionar els fons procedents del 0,7% de l'IRPF. “És una sentència clarament política –segons Bassa– perquè és una convocatòria dirigida a fins socials i envaeix les competències de Catalunya.”

Les accions del govern s'afegeixen al recurs contenciós administratiu que la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social presentarà davant del TS . La Generalitat dóna suport a la que és la primera acció judicial de les entitats catalanes en aquesta qüestió.

El Safareig, que treballa amb programes de detecció de violència masclista a Cerdanyola del Vallès; la Fundació Surt, amb iniciatives contra la pobresa de les dones al Raval, a Barcelona; el Llindar, que gestiona una escola de segona oportunitat a Cornellà de Llobregat, i la Fundació Arrels, de Lleida, amb un projecte d'atenció a persones sense llar són algunes de les entitats que es podrien quedar sense subvenció. En l'última convocatòria del 0,7% havien rebut subvencions d'entre 10.000 i 55.000 euros. Hi ha una seixantena d'entitats que podrien quedar afectades i deixarien de rebre 13 milions .

Opacitat del ministeri

La recomanació d'Afers Socials és que s'hi presentin. “Al ministeri ningú ens dóna cap missatge clar, i menys ara que estan amb un govern en funcions”, va indicar el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies. Pel que fa a un possible suport econòmic de la Generalitat en cas que els projectes quedin exclosos del finançament que depèn del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la consellera va avançar que no s'hi podia comprometre, però va assegurar que si hi ha nous pressupostos es podria plantejar.

LES XIFRES

57,6
milions
per a finalitats socials van aportar l'any passat els contribuents catalans i en van retornar 31,2 en ajudes.
13
sentències
del TS i del TC havien reconegut les competències de Catalunya en serveis socials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós