Societat

tradicions

castellers

Concurs d'instituts

Els Castellers de Barcelona organitzen ‘Nascuts per fer pinya' per atraure adolescents

Tres centres han participat en la segona edició

Si alguna cosa sempre reclamen totes les colles és gent. Sobretot si es volen afrontar objectius difícils. Per aconseguir-ho, les formacions han enginyat diverses iniciatives. La més comuna són els tallers, que apropen pedagògicament el fet casteller tant a nens com a adults. Però n'hi ha d'altres. Algunes certament innovadores, com la dels Castellers de Barcelona, que han organitzat un concurs de castells per als instituts i que han anomenat Nascuts per fer pinya. La segona edició es va celebrar dissabte al parc del Clot amb la participació de tres centres de secundària. Les Escolàpies de Sant Martí van guanyar amb el 2 de 4, el pilar de 3 per sota i el 7 de 4 amb dos enxanetes, seguit de l'institut Joan d'Àustria amb el 3 de 4 net i el 2 de 4 net, tots dos amb acotxaneta, i el pilar de 3. En últim lloc, l'institut Quatre Cantons amb el pilar de 3, el 4 de 4 net i el 4 de 4 amb el pilar net.

“Sobretot volíem captar adolescents d'entre 12 i 16 anys. En teníem molt pocs i no n'entraven de nous”, explica Mery Mañané, cap de colla dels Castellers de Barcelona. Els tallers funcionaven per als nens de primària però “no era suficient per engrescar els més grans”. Era necessari trobar un plus que els estimulés i aquest va ser fer l'activitat més pràctica i organitzar una competició entre instituts.

No tots els centres de secundària van acceptar la proposta dels Castellers de Barcelona. A alguns els “feia por”, d'altres van dir que sí sense estar convençuts que els alumnes hi participessin. “Quan els dius que faran un taller de castells, fan una cara d'«oh, quin pal!». Però, a mesura que comencen a muntar una pinya i a pujar, de seguida s'engresquen.” Els assajos van començar fa mesos durant l'hora del pati “per animar més gent”. La figura del cap de colla l'assumeix un professor, generalment el d'educació física, que prèviament s'ha format sota la supervisió de la colla, que també l'assessora sempre que ho necessita.

Durant l'aprenentatge, els alumenes “veuen que encara que siguis alt, baix, prim o gros tothom té la seva funció i que tothom és imprescindible. Accepten la diversitat i que cadascú té un paper per un bé comú. I tot i que són de cursos diferents, s'ajuden entre ells”. Així doncs, l'aposta ha tingut resultats positius. No solament han donat a conèixer els valors dels castells, com ara el treball en equip, el sacrifici, la solidaritat... sinó que han captat nous membres. El 2015 van entrar a la colla tant alumnes com professors i aquest any ja s'han animat bastants adolescents arran d'iniciar els assajos.

Adaptar un projecte dels verds

La idea d'un concurs no és nova. Els de Barcelona van demanar ajuda als Castellers de Vilafranca per adaptar el Joverd, el certamen que des del 2010 organitzen per als centres de secundària del Penedès amb èxit. En l'edició d'enguany, a l'abril, hi han participat un miler d'alumnes de vuit instituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena