Societat

Col·lectius

La tensió retorna a Gràcia després de dos dies de treva

Grups de manifestants i Mossos protagonitzen un llarg desafiament en un nou intent per ocupar el banc expropiat

En la protesta es van viure algunes càrregues que no van arribar, però, a aldarulls

Després de dos dies de certa calma al barri de Gràcia de Barcelona posteriors als greus aldarulls fruït del desallotjament d'un edifici ocupat, ahir van tornar les corredisses, les càrregues policials i les escenes de tibantor. A l'hora de tancar aquesta edició no s'havien registrat ni molt menys incidents de la magnitud dels que es van registrar entre dilluns i dimecres. Però l'atmosfera que es va respirar durant tot el dia a la zona, amb manifestants i Mossos protagonitzant un inquietant joc de desgast mutu, denota que el conflicte continua més que latent.

La d'ahir va ser una jornada de tensió prolongada en el temps, presidida per la sensació torbadora que en qualsevol moment es podia desencadenar un altercat. A les dotze del migdia, els col·lectius que donen suport a la tasca del banc expropiat havien convocat una concentració a les portes de l'immoble, a la Travessera de Gràcia. La seva intenció confessa, era la de tornar-lo a ocupar. Des d'una bona estona abans, però, un important dispositiu policial es van desplegar al voltant de l'edifici per blindar-lo. L'operatiu estava format per agents de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), i no per la unitat d'antiavalots (BRIMO) que havia intervingut les nits anteriors.

En no poder avançar, els manifestants, entre 300 i 400, es van dividir en columnes que es van distribuir davant dels quatre punts de bloqueig que van instal·lar els Mossos. Disfressats, o habilitant jocs de carrer per a la canalla, la protesta adquiria el caràcter d'un acte de desobediència civil. “'D'aquí no marxarem fins que entrem al banc; a veure qui es cansa primer, ells o nosaltres” era la consigna. Minuts i hores van anar passant i, pels volts de les dues del migdia, la situació es va anar escalfant. On més va ser al carrer de la Mare de Deu dels Desemparats, on el cordó policial i la protesta estava separada per uns pocs metres. Les consignes reivindicatives i insults, també contra els periodistes, van donar peu al llençament d'aigua primer contra els policies, i farina després. Van quedar emblanquinats. També van volar llaunes de cervesa, una de les quals va impactar al cap d'un fotògraf d'aquest diari. Res greu, per sort. Ja hi vam ser pel tros. Van començar les càrregues i, amb elles, els cops de porra i el presagi que l'ambient es començava a inflamar molt d'hora. En minuts era la BRIMO qui es desplegava pels voltants del banc.

Després d'una treva tàctica per dinar, la concentració es va re-emprendre a l'alçada de Mare de Déu dels Desemparats amb la plaça Revolució passats quarts de cinc. Amb menys contingent pel pas de les hores, els manifestants van cantar, repetir proclames contra els Mossos i, com no, contra els mitjans de comunicació. A les sis van marxar en manifestació fins a la plaça Rovira i Trias, on es va donar per desconvocada amb l'anunci, però, que no desisteixen en l'intent de tornar a ocupar al banc. Tot i això un grupuscle de no més de seixanta persones es va tornar a plantar a Mare de Deu dels Desemparats. L'anècdota la va protagonitzar una dona gran que, després de renyar-los, blasmava contra Xavier Trias. La decisió de pagar el lloguer als ocupes, la pagarà cara l'exalcalde.

El regidor Josep Garganté (CUP) rep un cop de porra

Al llarg d'aquesta última setmana, alguns diputats i els tres regidors de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona han participat en les mobilitzacions, que no aldarulls, contra el desallotjament del banc expropiat. D'aquesta manera hem vist la fotografia de l'edil cupaire Josep Garganté ocupant portades de diari i i assolint un protagonisme mediàtic que, ahir, va pujar de to. Durant una de les càrregues dels Mossos al migdia a l'alçada de l'antic banc ocupat, l'edil va denunciar ser objecte d'un cop de porra a la ronyonada “quan estic d'esquenes caminat”, segons va relatar ell mateix a través de Twitter. En la mateixa piulada, Garganté mostra una imatge de la ferida soferta amb el número de l'agent que presumptament el va colpejar. Una estona després se'l va poder veure, visiblement coix, acompanyat de les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, entre d'altres. A tot això, les reaccions polítiques als aldarulls que s'han produït a Barcelona es continuen multiplicant. A l'albir de la campanya electoral ahir va ser el torn del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va acusar al govern d'Ada Colau d'actuar amb “equidistància” en un episodi que fa que imperi “la llei de la selva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona