Societat

mitjans de comunicació

Els exresponsables de RTVV neguen haver rebut consignes informatives sobre l'accident del metro

Lola Johnson i Pedro García comparteixen estratègia i asseguren que no es va decidir cap apagada mediàtica sobre la tragèdia

Asseguren que es va treballar amb professionalitat i que el criteri era respectar a les víctimes

“No sé per què la cobertura informativa de l'accident de metro que va fer Canal 9 no va guanyar el premi Pulitzer”. Així d'irònic s'ha mostrat el diputat de C's, Toni Subiela, a l'hora de resumir la compareixença dels exdirectors de RTVV, Lola Johnson i Pedro García en la comissió d'investigació de les Corts.

Ambdós, primer Johnson, que era directora de Punt 2 quan es va produir la tragèdia i dues hores més tard García, han compartit la mateixa estratègia: evitar respondre a les preguntes directes i assegurar en tot moment que no van ser responsables de la informació que van oferir els serveis informatius de RTVV. Així mateix han negat que l'objectiu fóra amagar informació sobre l'accident, ni posteriorment sobre l'AVM3J, per ordre del govern valencià, aleshores presidit per Francisco Camps. “Sempre es va treballar amb honestedat i lleialtat. Mai he rebut cap ordre sobre què havia de dir. El nostre objectiu era informar i no utilitzar políticament l'accident com altres si volien fer”, ha explicat Johnson qui a partir de 2007 es va fer càrrec de la direcció dels informatius. “No hi havia cap estratègia. Sols informació”, ha insistit.

L'exportaveu del Consell i exconsellera –imputada per la gestió de la Fórmula 1– també ha qüestionat l'informe que ha elaborat la Unió de Periodistes a petició de les Corts sobre el tractament que RTVV va donar a l'accident, sense respondre si l'havia llegit. Johnson ha dit que tenia un document en què hi havia 330 referències informatives sobre la qüestió. “Es va informar el dia de la tragèdia, els posteriors i sempre que es va produir alguna novetat”, ha indicat alhora que ha criticat “l'ús polític que han fet altres mitjans d'aquest tema. Em pot semblar que donaven molta informació, però potser era dolenta”. Johnson que ha mantingut una actitud més bel·ligerant s'ha mostrat especialment emprenyada amb la diputada de Podem, Fabiola Meco, quan aquesta li ha preguntat:“era vosté el sastre que feia els patrons informatius a mida per als senyor Camps? Perquè amb vosté com a responsable d'informatius es van amagar tots els escàndols de Gürtel i i la corrupció”. També ha acusat el síndic de C's, Alexis Marí, de no tindre de cap intenció i actitud constructiva.

No sap fer escaleta

De la seua banda, l'exdirector de RTVV, imputat en la peça de Gürtel que investiga la visita del Papa a València, ha mantingut una actitud més tranquil·la. De fet, ha assegurat que ha comparegut de forma “voluntària”, ja que segons ha explicat no ha rebut la notificació de les Corts. La presidenta de la comissió, ha indicat que el document s'havia enviat a l'adreça que consta a la Delegació del Govern. García dit que algú –no ha sabut especificat qui– li va telefonar per explicar-li que s'havia produït un accident, ja que no estava mirant l'informatiu del migdia del 3 de juliol. El màxim exresponsable de RTVV ha negat cap capacitat d'incidir en la confecció dels informatius i, per demostrar-ho ha assegurat que “mai vaig fer, ni sé com es fa una escaleta dels informatius”.

García ha remarcat que no va haver cap intencionalitat d'ocultar res “ni política ni informativament” i que el criteri en tot moment va ser “el rigor, atendre les fonts oficials, respecte a les víctimes i no especular sobre cap informació no contrastada”. En aquesta mateixa línia, García ha dit que mai ha donat cap consigna sobre quina informació s'ha de prioritzar en relació amb una altra. L'exdirector de RTVV ha defensat la professionalitat de tots els treballadors de l'ens i, a preguntes dels diferents grups parlamentaris, ha dit que mai ha rebut cap trucada per part de l'expresident Camps ni de l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino per com s'havia de tractar informativament l'accident. Amb tot, ha defensat les més de 30 hores de programació dedicades a l'accident en els dies posteriors i que els informatius de RTVV eren “objectius i imparcials”, tot i admetre que els mitjans públics “sempre estan sotmesos a les sacsejades polítiques d'un o altre partit”. Durant la seua intervenció, Pedro García demanat “humilment perdó” a les famílies de les víctimes de l'accident si es troben molestes per la cobertura que va fer RTVV però ha reiterat que no ha hagut cap intenció política. “Em sembla impensable que s'oculte alguna cosa per posar en dubte la seguretat”, ha dit al respecte i ha insistit que troba “fora de lloc” que es digaque RTVV va fer una apagada informativa sobre l'accident perquè es varen emetre més de 30 hores de programació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES