Societat

La presó acull 700 reclusos a l'any per impagament de multa

Passen de 15 a 54 dies als penals, temps insuficient per abordar la reincidència

En la majoria dels casos, són persones marginals i multireincidents per furts i robatoris

Es proposen alternatives

Fracàs doble. El sistema penal ha fracassat amb la sanció pecuniària perquè si la pena de multa es va idear com una alternativa a la privació de la llibertat en els delictes més lleus, com ara furts i robatoris sense violència, s'està demostrant que un gros important de condemnats són enviats a la presó perquè no poden o no volen pagar la multa. El segon fracàs és del sistema penitenciari, perquè no pot aplicar a aquests reclusos cap programa de tractament per fomentar la seva resocialització: hi estan menys de dos mesos, el temps que es triga a classificar un reclús als penals catalans.

Aquesta crua realitat és exposada en la recerca La presó per impagament de multa a Catalunya, que els seus autors, encapçalats per Víctor Gómez, professor de dret penal de la UB, presenten avui al Centre d'Estudis Jurídics de Barcelona. També s'hi farà un debat sobre les solucions que proposen a aquesta “presó per deutes”, en què participaran les magistrades Miriam de Rosa i Zita Hernández, a més de Teresa Pifarré, subdirectora de la presó de dones de Barcelona, i Marc Cerón, subdirector general de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del Departament de Justícia.

L'estudi detalla que un total de 684 persones van entrar a la presó per no haver pagat una pena de multa l'any 2010, segons un “recompte manual” fet pels serveis penitenciaris, ja que els jutjats tampoc tenen cap sistema de control per saber-ho, segons els investigadors. Hi afegeixen que aquest registre de 700 empresonats anuals per deutes (el 10% del total de reclusos) va “en augment”. Estan de 15 a 54 dies als penals catalans i la seva reincidència és força alta (53%), fet –hi afegeixen– que mostra el fracàs de la mesura de presó.

El càlcul dels jutges és un dia a la presó per dues quotes de la pena de multa impagades. A més, el cost d'una persona a la presó s'estima en uns 60 euros diaris, una despesa que des del Departament de Justícia, que encapçala Carles Mundó, es veu com una inversió que cau en sac foradat, ja que aquestes persones tornen a delinquir
al cap de poc temps. Fins
i tot detallen que el nombre d'aquests penats a Catalunya gairebé equival al nombre de condemnats per impagament de multes (763) a tot el Regne Unit l'any 2103.

Aquests reclusos es divideixen en dos grups: persones marginals, sense sostre i amb greus dèficits socials i de salut –a la presó se'ls cobreixen les necessitats bàsiques–, i els anomenats professionals de la delinqüència patrimonial de bagatel·la, que surten de la presó quan un familiar els paga la multa.

Amb entrevistes a magistrats, els investigadors certifiquen que els jutjats tenen “greus dificultats” per executar les penes de multa: no coneixen la capacitat econòmica de la persona –que molts cops no es presenta al judici–, tampoc tenen els mitjans que té l'administració d'Hisenda, i quan són deutes a aquest organisme se li delega l'execució.

Els autors advoquen per dotar els jutjats de mitjans perquè puguin conèixer la capacitat econòmica dels reclusos, fet
que implicaria imposar-los multes més adients, que podrien assumir econòmicament i això faria que no acabessin a la presó per impagament. Pel que fa als jutges, també se'ls proposa que en cas d'impagament no dictin automàticament la presó, sinó que, tal com preveu la llei, ofereixin al condemnat fer treballs en benefici de la comunitat o la pena de localització permanent.

Si la persona ha d'acabar reclosa en un centre penitenciari, es proposa una classificació urgent i uns programes de tractament intensiu, així com la creació d'un mòdul especial i separat de la resta de reclusos per atendre aquests casos “urgents i dificultosos”, amb personal social i sanitari, i coordinats amb els serveis socials per a aquelles persones més vulnerables.

LES FRASES DE L'ESTUDI

Després de tres dies a la presó, la família els paga la multa. És sospitós d'on treuen els diners
Carmen García Martínez
Magistrada instrucció 18
No sabem si tenen béns o no, si treballen o no... Dos anys per pagar la multa és massa limitat
Zita Hernández
magistrada penal 21
Hi ha dos grups de penats i, en el cas dels sense sostre, són persones en un estat molt deteriorat
Joan Carles Navarro
Director de Brians 1


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona