Societat

societat

EL DESALLOTJAMENT DE GRÀCIA

La FAVB s'afegeix a les crítiques contra els Mossos

La federació veïnal responsabilitza la policia de la tensió a Gràcia

El cap dels Mossos defensa la proporcionalitat de les actuacions

Colau celebra que l'escalada s'hagi frenat i es mostra optimista

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va prendre partit ahir de manera explícita pel col·lectiu que ocupava el local conegut com el Banc Expropiat, desallotjat dilluns de la setmana passada, i va atiar el foc de les crítiques als Mossos d'Esquadra, als quals va responsabilitzar de la situació de tensió que es viu al barri de Gràcia.

En un comunicat conjunt amb l'associació de veïns de la Vila de Gràcia –integrada a la federació–, la FAVB vindica el “bon treball” fet a parer seu pels ocupes “promovent el suport mutu del veïnat”, i conclou que “la forassenyada intervenció policial ha contribuït decisivament a trencar el clima de convivència a la Vila”. La FAVB, que fa seu el balanç dels ocupes que xifra en un centenar els ferits, denuncia “agressions antireglamentàries [dels agents] per sobre la cintura i a manifestants amb els braços alçats”, i també que es van disparar bales de foam –les que han substituït les bales de goma– als balcons, i descriu els antiavalots de la brigada mòbil (Brimo) com “una unitat reiteradament condemnada per abusos i desproporció, a la qual segueixen treballant agents que han deixat sense ulls set veïns i veïnes de la ciutat”. El to no difereix gaire de l'utilitzat ahir mateix per la CUP en un comunicat en què anunciava que avui posarà una denúncia pel cop de porra que el regidor Josep Garganté va rebre diumenge.

El comissari en cap dels mossos, Josep Lluís Trapero –que va atribuir els aldarulls a una cinquantena d'esvalotadors de fora de Gràcia que no formen part del col·lectiu que ocupava el local–, va respondre a les crítiques. A 8TV va al·legar que a Garganté “no el van agredir”, sinó que “no va respectar la línia policial i al final un mosso li va donar un cop amb una defensa”, i a Catalunya Ràdio va admetre que un dia es van disparar dues bales de foam a la façana d'algun edifici, però només perquè des dels balcons es van llançar objectes contra els agents. Referint-se a la petició de l'alcaldessa Ada Colau als mossos d'actuar de manera “proporcional”, Trapero va negar que hi hagi hagut cap desproporció.

No va ser l'única rèplica. El Sindicat de Mossos d'Esquadra va vindicar les intervencions a Gràcia i va demanar a Colau que ella també apliqui la mateixa “proporcionalitat” que reclama. El sindicat considera que, com a alcaldessa, li correspon la “màxima responsabilitat” i l'insta a buscar una solució “no policial” a un afer que corre, diu, “risc d'enquistar-se”.

Colau, entrevistada a BTV, va celebrar que s'hagi “rebaixat la tensió” dels primers dies posteriors al desallotjament i va dir que “hi ha motius per pensar que es poden trobar solucions” amb el diàleg vehiculat pel moviment veïnal, que s'havia ofert a fer de mediador. No va explicar quins motius ni quines solucions, però va augurar que hi podria haver “propostes concretes” els pròxims dies.

Retrets a Trias pel lloguer

La FAVB evita criticar l'actual consistori i Colau, que en va formar part i amb la qual manté una bona relació, però sí que carrega en el seu comunicat contra el govern de Xavier Trias per haver pagat d'amagat un any de lloguer per l'edifici ocupat, mesura per la qual ara l'investiga la fiscalia. L'entitat acusa l'exalcalde haver retallat els ajuts a “moltes entitats de la ciutat” mentre dedicava “una quantitat injustificable” a pagar el lloguer per “tapar un conflicte que podia afectar els seus interessos partidistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà