Societat

política municipal

manters

Asens revela que va trucar a l'advocada de la Urbana perquè no va localitzar al comissionat de Seguretat

Tota l'oposició menys la CUP diu que no era competència seva i Garganté retreu als partits i a la premsa el “racisme i classisme” amb els manters

El tercer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha tornat a defensar aquest dilluns la seva actuació en relació al guàrdia urbà lesionat per un manter, al·legant que va trucar a l'advocada de l'agent per saber si havia tingut en compte tots els elements abans de demanar presó preventiva pel detingut. Asens ha admès que la polèmica no s'hagués produït si la trucada l'hagués fet algú altre, però ha revelat que va trucar ell perquè no va poder localitzar al comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, responsable polític directe de la Guàrdia Urbana. Tota l'oposició menys la CUP li ha retret, amb més o menys duresa, que fes aquella trucada, perquè opinen que no era la seva competència i, a més, genera “desconfiança” al cos policial.

En una breu compareixença a la Comissió de Presidència, sol·licitada per CiU, Asens ha opinat que la polèmica per la seva trucada era “desmesurada” i que s'ha basat en “malentesos i rumors”, posteriorment desmentits, segons ell, pel comunicat conjunt del despatx d'advocats que té adjudicada la defensa dels guàrdies urbans, Molins i Silva, i el propi ajuntament, comunicat que assegurava que la conversa entre Asens i l'advocada de l'agent era la normal i habitual en casos similars.

Asens ha dit que va mantenir un “intercanvi d'impressions” amb la lletrada, i que en cap cas va suposar una “ingerència o coacció”, sinó que volia assegurar-se que l'advocada tenia en compte tots els punts de vista abans de demanar la presó provisional pel manter. Asens ha dit que no volien reparar una “injustícia”, com l'agressió al policia, amb una altra suposada injustícia.

El tinent d'alcalde ha explicat, a preguntes de l'oposició, que la trucada la va fer ell, no pas com a advocat, sinó com a responsable polític de Drets Humans, que inclou l'àmbit de justícia i de coordinació dels serveis jurídics. L'àrea de Seguretat depèn directament de l'alcaldessa, Ada Colau, i Asens ha explicat que va voler contactar amb el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, perquè fes la gestió amb l'advocada de Molins i Silva. Com que no el va localitzar, va trucar ell directament a la lletrada, sempre en coordinació amb els serveis jurídics, ha dit.

Per això, considera que encara que el contracte d'adjudicació del servei d'advocats estableix que el contacte directe serà amb l'àrea de Seguretat, ell també té competències en el sector. “Era una situació extraordinària, i volíem informació de primera mà”, ha dit. Després del primer contacte, la trucada la va fer Recasens mateix.

Asens ha explicat que en pocs dies es reunirà amb els comandaments de la Urbana per tractar la qüestió, però ha dit que primer la volia tenir amb els regidors de l'oposició perquè no hi hagués filtracions.

Sobre el contracte amb Molins i Silva, Asens no n'ha donat gaires detalls, però el consistori ha informat després que és vigent des del 2012, es va prorrogar el 2014 i es va tornar a prorrogar aquest 2016, després que no hi hagués cap altre licitador. En tot cas, no se n'ha revelat l'import.

Per la seva banda, l'oposició ha estat força dura amb Asens. Joaquim Forn, de CiU, li ha recordat que abans de ser regidor Asens havia dit que la Guàrdia Urbana era el cos policial amb més denúncies per tortures, i ha lamentat que polèmiques com aquesta “desgasten” el cos policial i fa créixer la desconfiança entre el govern municipal i la policia local.

Carina Mejías, de C's, ha retret a Asens un ús “excessiu, abusiu i indegut” del seu càrrec públic per “interferir i perjudicar” a la Urbana i li ha demanat que es decanti a favor dels que fan complir la llei.

Alberto Fernández Díaz, del PP, ha criticat Asens, li ha demanat responsabilitats polítiques i li ha recordat que “ja no és advocat d'antisistema”. També ha criticat el govern de Colau per “cedir sempre davant dels mateixos”, en referència a la CUP.

Jordi Coronas, d'ERC, ha estat menys crític i ha lamentat la “falta de lideratge” de la Urbana, perquè no hi ha un regidor específic pel cos, i creu que Asens hagués hagut d'admetre l'error i disculpar-se. Segons Coronas, la trucada a l'advocada l'hagués hagut de fer algun responsable de Seguretat, ja que Asens només hi hauria de parlar per qüestions genèriques, i no pas per casos concrets.

L'únic que ha celebrat l'actuació d'Asens, tot i ser crític amb l'actuació general de la Urbana, ha estat el regidor de la CUP, Josep Garganté, que ha criticat que “continua el racisme i el classisme” de diversos partits polítics i mitjans de comunicació en relació als manters. Segons ell, cal qüestionar la feina d'alguns agents de la Urbana, i ha criticat que els comandaments del cos “tenen més poder que el govern municipal”. També ha qualificat el despatx Molins i Silva de “braç executor” de CiU, per haver defensat alguns dels seus càrrecs i persones properes investigades per corrupció.

Durant la seva intervenció, Asens ha fet referència a una “nota d'urgència” elaborada pels serveis jurídics del consistori sobre les competències de la Tercera Tinença d'Alcaldia en relació al despatx d'advocats que defensa els guàrdies urbans. Així, la nota, d'una pàgina i mitja, al·lega que “l'amplitud i complexitat” del contracte d'adjudicació fa que diverses àrees del consistori s'hi puguin relacionar, i no només l'àrea de seguretat. Així, entre les obligacions del contractista hi ha la de “coordinar la seva actuació amb tots els serveis jurídics municipals”, i considera “raonable” que el despatx pugui tractar amb Asens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES