Societat

L'Olot de la postguerra, a través de l'objectiu de Pujol

L'Arxiu d'Imatges d'Olot incorpora més de 100.000 fotografies d'Emili Pujol, cedides per la seva família, que documenten l'època

Passa a tenir un fons de més de 300.000 imatges

En plena febrada pels mitjans digitals, l'Arxiu d'Imatges d'Olot ha incorporat 101.175 fotografies del fons fotogràfic Emili Pujol Planagumà (Riudaura, 1908–Olot, 1972), gràcies a la cessió que n'ha fet la seva família. Aquesta cessió és rellevant pel volum –a desembre de 2015, el fons de l'arxiu olotí era de 218.810 imatges–, però sobretot perquè és un testimoni molt valuós per documentar molts aspectes de la ciutat i dels seus habitants des de la postguerra fins als primers anys de la dècada del 1970.

Pujol era ebenista i una ferida a la mà va fer que es dediqués a la fotografia professional. Quan va acabar la Guerra Civil espanyola, es va dedicar de ple a la fotografia d'estudi al seu domicili particular i, a més, va exercir de fotògraf ambulant, sobretot a la plaça del Rector Ferrer, davant de l'església parroquial de Sant Esteve, i a diferents pobles de la Garrotxa. Duia decorats i, els primers anys, amb una màquina Minerva que va muntar ell mateix i que li permetia una revelatge ràpid, feia retrats, la majoria familiars. Pel davant del seu objectiu, doncs, hi van passar milers d'infants amb els vestits estrenats pel Ram, els que feien la primera comunió, la solemne i la confirmació, per citar alguns exemples. A més, les seves fotografies són un document impagable de l'activitat ciutadana: boxa a la plaça de braus, festes religioses, festes familiars, etc. També va realitzar catàlegs per als tallers d'imatgeria religiosa d'Olot. El 1949 va obrir la botiga al passeig de Miquel Blay, que fins al 2003 ha estat oberta gràcies la seva filla, Teia Pujol, que va continuar el negoci.

El seu nét, David Aguirre, va remarcar en l'acte públic en què es va formalitzar la cessió que els olotins d'ara podran conèixer i disfrutar l'Olot dels seus avis a través de les fotografies del seu avi. Un primer tast el podran fer a l'exposició que a partir de l'11 de juny i fins al 15 d'agost es podrà veure al Museu de la Garrotxa, en el marc de la biennal Olot Fotografia, sota el títol Emili Pujol, fotògraf de carrer (1949-1972). La filla, Teia Pujol, va agrair l'acord al qual han arribat per a la cessió per deu anys en règim de comodat –la família és la propietària i l'arxiu és el dipositari i té els drets d'explotació–. Emili Pujol, doncs, torna a estar en escena.

LA XIFRA

101.175
fotografies
són les que conformen el fons Emili Pujol, que ara ha estat cedit a l'Arxiu d'Imatges d'Olot.

LA DATA

11.06.2016
És el dia en què s'inaugurarà al Museu de la Garrotxa, a l'Hospici, l'exposició de fotografies de Pujol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA