Societat

Societat

Pep Subirós com a símptoma

L'exalcalde Joan Armangué demana que Figueres no deixi perdre el capital humà que representen els figuerencs que excel·leixen a fora

Un mes després de la seva mort, el filòsof, escriptor i gestor cultural figuerenc Pep Subirós va rebre ahir un homenatge a la seva ciutat natal, en què van participar familiars i amics. Organitzat per la Fundació Catalunya Europa (impulsada per Pasqual Maragall), l'acte va tenir d'escenari l'institut Ramon Muntaner, on Subirós havia cursat el batxillerat i el preuniversitari. No hi van faltar els records de vivències i anècdotes sobre l'homenatjat, que van relatar el director del centre, Francesc Canet; el periodista Jaume Guillamet, i l'exalcalde Joan Armangué. Tot i que s'havia anunciat, no hi va assistir l'alcaldessa, ni cap regidor de l'equip de govern. Tampoc no va ser-hi –per motius de salut– Pasqual Maragall, contràriament al que estava previst.

Els més pròxims a Subirós recordaran la trobada com un emotiu reconeixement a aquell home que estimaven; els cronistes, com el dia que algú va alertar que Figueres està deixant perdre els fills de la ciutat que ara mateix estan tenint una carrera rellevant lluny de l'Empordà. Ho va apuntar Joan Armangué, aprofitant el cas de Subirós: va marxar a Barcelona el 1966, on va destacar en l'àrea de cultura municipal i es va fer un nom com a escriptor, assagista i gestor cultural, i des d'aleshores només va ser convidat a Figueres un cop, per ser el pregoner de les Fires del 1996 (Armangué era l'alcalde, precisament). “Des d'aleshores no el van cridar ni per donar una conferència ni per presentar un dels seus llibres”, va lamentar l'exalcalde socialista. “Hem de fer autocrítica, hem fallat com a ciutat, hem de reflexionar col·lectivament perquè no torni a passar”, va demanar.

A més dels esmentats, va intervenir un emocionat Albert Catalan, amic de Subirós. Per il·lustrar els parlaments, es van projectar fotos, en una de les quals –feta per Josep Maria Frigola– se'l veia amb una colla d'amics. Al final, van passar el vídeo del pregó del 1996. Curiosament, Subirós el va dedicar al fet fronterer i el fenomen de l'emigració, “un tema plenament vigent avui”, van fer notar Armangué, Guillamet i Canet. Com a record de l'acte, aquest últim va lliurar a la família l'expedient acadèmic de l'institut Muntaner de l'homenatjat, que devia ser un alumne excel·lent, si fem cas a les notes. Les millors, per cert, resulta que les treia en educació física.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró