Societat

municipal

memòria històrica

Argentona traurà de l'espai públic l'escultura franquista

Es guardarà en un magatzem, s'estudiarà museïtzar-la i la Comissió de la Memòria Històrica haurà de proposar què es farà en el lloc on és ara

El principal partit de l'oposició, partidari de consultar-ho a la població

Argentona retirarà el monument franquista de l'espai públic, situat a les escales de l'església. I és que en el ple de dilluns al vespre es va aprovar una moció on també es diu que un cop treta, l'escultura es conservarà per “si s'escau museïtzar-la en el futur, en un espai de memòria històrica”. El text aprovat també inclou un punt on s'encarrega a la Comissió de la Memòria Històrica d'Argentona que “lideri el debat públic per tal de determinar com i on recordar totes les víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista”, a més de definir “el futur de l'espai de l'actual monument”.

El primer tinent d'alcalde d'Argentona, i ponent de la moció, Pere Móra (ERC), va explicar que un cop es tret, el monument es guardarà en un magatzem municipal, però no va poder precisar quan es farà efectiva la seva retirada. “Serà el més aviat possible, però s'ha de treure sense fer-lo malbé”, va subratllar.

“Reconduir el tema”

La moció va ser aprovada per l'equip de govern (la CUP, ERC, el PSC i ICV) però va tenir els vots contraris del principal partit de l'oposició, els independents de Tots per Argentona (TxA) i l'abstenció del regidor del PP. La regidora de TxA, Assumpta Boba, es va mostrar partidària de traslladar el debat a la ciutadania i va instar el govern a retirar la moció “per reconduir el tema”. “La població hi hauria de dir alguna cosa”, va manifestar Boba, que va recordar que, tot i que l'origen del monument és franquista, ja que es va instal·lar després de la Guerra Civil, anys després de la dictadura s'hi van fer canvis per recordar “un fet que no s'ha d'esdevenir”, tal i com resa l'actual inscripció que hi ha a l'escultura. Per la seva banda, el regidor del PP, Francisco Fragoso, també es va mostrar partidari que es retirés la moció “per poder debatre-ho”.

En les intervencions del públic, al final de la sessió plenària, també es va fer palesa la disconformitat amb la decisió de treure el monument i es va reclamar que “el debat es traslladi a la ciutadania”. Finalment, i després d'escoltar les opinions dels assistents, l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP), va voler posar fre a la situació creada. “Som govern i hem de governar i treure aquest monument també és democràtic”, va manifestar.

LA FRASE

Som govern i hem de governar, i treure aquest monument també és democràtic
Eudald Calvo
Alcalde d'ARgentona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot