Societat

Societat

terratrèmol

Terratrèmols? Dos cada dia

Estadística

Catalunya registra cada any una mitjana de 800 tremolors de terra, dels quals només una desena són de prou magnitud per ser percebuts

Una nova aplicació de mòbil millora la informació sobre sismes

Cada dia Catalunya tremola dues vegades de mitjana, 800 vegades al cap de l'any, i en només deu casos són moviments sísmics de prou magnitud per ser percebuts per la població. Tot i les xifres, Catalunya és un territori de sismicitat baixa, si més no per la magnitud dels terratrèmols, i només una vegada cada vuit o deu anys se'n produeix un d'entre 4 i 5 graus que pot arribar a provocar danys als edificis.

L'últim terratrèmol important es va registrar l'any passat a Roses, amb una magnitud de 4,5 graus i amb la sort que va tenir l'epicentre prou allunyat de la façana litoral, fet que en va minimitzar les conseqüències. Amb anterioritat a aquest sisme es van registrar la sèrie de moviments tel·lúrics a les comarques de l'Ebre, l'any 2013; un episodi que es va vincular a la càrrega de gas del dipòsit del Castor. Retrocedint encara més en el temps, l'últim terratrèmol que va provocar danys d'una certa rellevància és el que va viure la població ripollesa de Queralbs, el 2004.

El balanç de l'activitat sísmica a Catalunya el va oferir ahir el cap de sismologia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Xavier Goula, en unes jornades en què es va fer publicitat de les noves eines d'informació sobre el risc de terratrèmol que hi ha al país. Entre aquestes eines destaca l'aplicació per telèfon Sismocat, que ofereix informació en temps real.

Goula va explicar que entre els terratrèmols de significació que són més recurrents a Catalunya hi ha els que tenen una magnitud de 3, que es produeixen cada dos mesos. Els de magnitud 4 tenen un període de recurrència de dos anys i mig, els de magnitud 5 es repeteixen amb una freqüència de 30 anys, mentre que els de 6 graus es calcula que tenen un període de retorn d'entre 500 i 1.000 anys. L'últim gran terratrèmol que va viure Catalunya està datat l'any 1427 i va afectar el Ripollès i la Garrotxa.

Goula va insistir que els terratrèmols no es poden predir, però sí que es poden atacar des de la prevenció. En aquest sentit va explicar que la norma que regula la manera com les noves edificacions han de preveure el risc sísmic, una llei estatal que es va promulgar el 1974 i es va actualitzar l'any 2002, està actualment en fase de revisió.

En les jornades hi van prendre part, també, els responsables de Protecció Civil. El subdirector operatiu d'aquest organisme, Sergio Delgado, va recordar la seva participació durant la crisi del Castor i va animar la població a fer ús del servei del 112 quan creguin que han notat un moviment de terra, perquè aquests tipus de comunicacions ajuden a tenir una percepció ajustada de l'abast del sisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA