Societat

DIES DE VI I ROSES

@MariJoJordan

La rumba culinària de la Rambla

Aquest any faig el caneló de tota la vida rostit amb crema de tòfona perquè és el que l'any passat em demanava tothom!”, diu Carles Gaig en la seva parada de la fira Tast a la Rambla, que des de dijous fins demà omple la part baixa del passeig amb els platillos d'uns 50 restaurants i pastisseries de la ciutat i ofereix tallers culinaris de tota mena. És ja la tercera edició d'una festa gastronòmica creada per fer baixar els barcelonins a un racó emblemàtic “que ens estimem i que no hem de donar pas per perdut; volem que s'hi vegi ciutat”, deia Ada Colau en la presentació.

L'alcaldessa va tastar les tapes durant dues hores en una sortida “molt agradable, on no podia faltar la màxima representació de la ciutat”. Al seu costat el president d'Amics de la Rambla, Joan Oliveras Bagués, recordava que l'any passat hi van acudir mig milió de persones a la crida d'una iniciativa feta amb el cor on ningú es fa ric. Els cuiners, molts de primera línia, s'hi apunten per afecte i hi passen hores extres cuinant. Dijous Jordi Esteve havia estat fins a les 4 de la matinada amb tot el seu equip preparant 400 boníssims tàrtars de llagostins dels quals en dues hores ja n'havia venut 170. Per 4 euros tens una tapa i per 1,5, la beguda senzilla. Cinzano hi col·labora premiant la millor tapa vermutera, que ha guanyat la Fonda España.

Ara es paga carregant una targeta moneder amb diners, “i tot funciona millor, perquè altres anys havien arribat a falsificar els tickets de paper”, diu Nayan Kao (Kao Dim Sum), que servei uns deliciosos dumpling de cansalada ben contundents no gaire lluny de l'ou ferrat amb escuma de patata i pernil ibèric de Romain Fornell (ara també té restaurant gastronòmic nocturn a l'hostal La Gavina de s'Agaró), del chincha d'ou de l'Eggs de Paco Pérez (a punt d'acabar les obres del seu Miramar, a Llançà) i del molt demanat pa de formatge farcit amb costella fumada del Alquimia Fogo, el restaurant de Dani Alves i el seu xef particular, João Alcántara.

De futbol culinari també en parlem amb Ever Cubilla, xef de l'Espai Kru dels germans Iglesias, que s'ocupen de l'àrea Roma 2009 del Camp Nou i en breu obriran el Bella Vista, restaurant per a 350 comensals al carrer Enric Granados, amb la família Messi. Perquè a Barcelona vivim un boom de nous establiments originals. L'Spoonik de Jaime Lieberman i Jon Girado, per exemple, ha passat de ser un local clandestí a ser un restaurant en tota regla, seguint la mateixa línia de combinar música, arts plàstiques i gastronomia llatinoamericana. “Ens funciona molt bé, fem tres serveis al dia”, explica Lieberman al seu estand, mentre es baralla amb el nom en català del seu plat, molt representatiu del que fan. Es tracta del gep d'un bou del Brasil similar al zebú que ha cuinat a 85 graus durant 12 hores fins a obtenir una consistència melosa al màxim. “Me l'han batejat com a llonza de bou i no ho és, així que posaré el nom que jo conec, morrillo”, comenta el simpàtic cuiner mexicà.

Una altra novetat restauradora que arribarà en les pròximes setmanes és a tocar de la Rambla, als pisos superiors de la torre Colón. Enrique Valentí prepara un espai dedicat al peix que ens pot sorprendre. Conegut com el xef madrileny, el seu Bar Bas (també al Tast amb un guisat de mongeta i costella Joselito) és una autèntica joia per a sibarites del producte que costa de trobar perquè està mig amagat entre locals mediocres plens de turistes en una altra Rambla, la de Catalunya.

I si parlem de la torre Colón no podem deixar passar la nova oferta gastronòmica de l'hiperactiu Óscar Manresa als baixos de l'hotel Chic&Basic, que té un 600 a la recepció. Es diu Taberna Tío Carlos i ofereix una proposta ludicofestiva de tapes, pernil del bo, vinet i sarau amb rumba flamenca en directe en un espai petit, dissenyat per Estrella Salietti amb un aire totalment contemporani. No podia ser d'altra manera, perquè la mestressa és la jove (però suficientment preparada) filla d'Óscar, Nicole, malgrat que el local porti el nom del seu tiet, el germà d'Óscar, Carlos. La Taberna participa també en el Tast amb un mollete de cua de bou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia