Societat

‘Benvinguts a pagès' dóna valor al món rural

En la primera edició de la iniciativa, la pagesia de tot Catalunya obre les portes de les seves explotacions aquest cap de setmana per mostrar com i on es produeix allò que mengem

Del 17 al 19 de juny, pagesos i pageses de tot Catalunya obren les portes de les seves explotacions per ensenyar-nos els ramats, els horts, els obradors, els camps... Cada comarca ens mostra com i on es produeix allò que mengem i és dóna la possibilitat de tenir un cap de setmana rodó amb el menú Benvinguts a pagès i paquets especials d'allotjament. Hi participen unes 150 explotacions agràries i ramaderes d'arreu de Catalunya, amb la complicitat d'uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments.

Jordi Rovira, de l'explotació ramadera Cal Rovira, al Berguedà, no ha dubtat ni un moment a sumar-se a la proposta. Tot i que ells ja organitzen visites guiades durant tot l'any, amb públic cada setmana, “ens fa il·lusió que les jornades de portes obertes s'estenguin a tota la comarca”, comenta, una oportunitat perfecta per “explicar sobre el terreny i en directe la feina que fem i com la fem, a més de poder contactar directament amb el consumidor o el públic en general”. Aquest any, el Berguedà té cinc explotacions participants, xifra que Rovira espera que augmenti amb vista a l'any vinent. “Sóc molt optimista i espero aconseguir èxit de públic aquest cap de setmana. Si és així, segur que l'any següent s'apuntaran moltes més explotacions i aconseguirem que Benvinguts a pagès sigui un clàssic de cada any”, conclou.

A l'Anoia la pagesia mostra quatre explotacions agràries, tres restaurants i sis allotjaments rurals en la primera edició de Benvinguts a pagès. A Osona es poden visitar deu explotacions agràries, dotze restaurants i nou allotjaments; al Berguedà, com ja hem dit, cinc explotacions, vuit restaurants i nou allotjaments, i al Solsonès es podran conèixer tres explotacions, menjar en vuit restaurants i gaudir d'uns vint allotjaments.

A MIDA I PER A TOTHOM

Benvinguts a pagès és una experiència turística diferent que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol punt de la geografia catalana. A través del web www.benvingutsapages.cat, els visitants poden consultar les explotacions, els restaurants i els allotjaments que participen en la iniciativa, i triar quines cases de pagès volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on volen reservar el seu menú especial de producte de proximitat. El web s'actualitza de manera permanent per incloure informació i fitxes de les explotacions i els establiments que confirmen la seva participació al Benvinguts a pagès i que es preveu que, en total, siguin gairebé 600. Es tracta, doncs, d'una proposta adreçada a qualsevol tipus de públic: famílies, grups d'amics, col·lectius diversos… Les explotacions faran visites gratuïtes dissabte, de 10 del matí a 7 de la tarda, i diumenge, de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa. Els organitzadors han reiterat la seva voluntat que Benvinguts a pagès debuti amb èxit i que es consolidi en el programa d'esdeveniments anuals a Catalunya.

Informació:

www.benvingutsapages.cat

Del territori i per al territori

J.P.

A més de visitar hortes, vinyes, oliveres o ramats, veure com treballen els pagesos i ramaders i descobrir els productes de temporada, la majoria de les cases i les granges oferiran un petit tast dels seus productes. En acabar, hi haurà una zona de venda per comprar el producte en el lloc on neix. Un cap de setmana per descobrir Catalunya des de la seva pagesia; un viatge apassionant al paisatge que posem a la cassola.

Segons els organitzadors, “és una proposta lúdica i turística a l'entorn del producte i l'àmbit rurals. Un projecte del territori i per al territori”. Liderada per la Fundació Alícia, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels patronats de Turisme de les diputacions, la iniciativa s'emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. El distintiu reconeix la qualitat del producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base de la cuina catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tres ferits en un accident a la C-37 a Vilanova del Camí

Tres persones han resultat ferides amb caracter lleu en un accident a la C-37, al terme municipal de Vilanova del Cami. Els fets han passat a un quart de dotze del matí al quilòmetre 69 de la via, quan...

Igualada
 

Parlem de Masquefa: Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic

Igualada
 
societat

Ana Vela, l’àvia de Catalunya, mor amb 116 anys i 45 dies

 
ENRIC ESTRAGUÉS
RESPONSABLE DE L’OBSERVATORI METEOROLÒGIC DE L’ESTANY DE BANYOLES

“Si seguim com ara, el 2070 hi haurà onades de calor mortals”

BANYOLES
 

La UVic incorpora pràctiques d’anatomia virtual

vic
 

La xifra de morts en el xoc a la Catalunya del Nord puja a cinc

millars
 
LA VIDA SOCIAL

La pista de gel ja és oberta a Palafrugell

 

El dret a viure amb dignitat al propi país

girona
 

La 33a edició del parc Lleuresport aposta encara més pels preadolescents

girona