Societat

‘Benvinguts a pagès' dóna valor al món rural

En la primera edició de la iniciativa, la pagesia de tot Catalunya obre les portes de les seves explotacions aquest cap de setmana per mostrar com i on es produeix allò que mengem

Del 17 al 19 de juny, pagesos i pageses de tot Catalunya obren les portes de les seves explotacions per ensenyar-nos els ramats, els horts, els obradors, els camps... Cada comarca ens mostra com i on es produeix allò que mengem i és dóna la possibilitat de tenir un cap de setmana rodó amb el menú Benvinguts a pagès i paquets especials d'allotjament. Hi participen unes 150 explotacions agràries i ramaderes d'arreu de Catalunya, amb la complicitat d'uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments.

Jordi Rovira, de l'explotació ramadera Cal Rovira, al Berguedà, no ha dubtat ni un moment a sumar-se a la proposta. Tot i que ells ja organitzen visites guiades durant tot l'any, amb públic cada setmana, “ens fa il·lusió que les jornades de portes obertes s'estenguin a tota la comarca”, comenta, una oportunitat perfecta per “explicar sobre el terreny i en directe la feina que fem i com la fem, a més de poder contactar directament amb el consumidor o el públic en general”. Aquest any, el Berguedà té cinc explotacions participants, xifra que Rovira espera que augmenti amb vista a l'any vinent. “Sóc molt optimista i espero aconseguir èxit de públic aquest cap de setmana. Si és així, segur que l'any següent s'apuntaran moltes més explotacions i aconseguirem que Benvinguts a pagès sigui un clàssic de cada any”, conclou.

A l'Anoia la pagesia mostra quatre explotacions agràries, tres restaurants i sis allotjaments rurals en la primera edició de Benvinguts a pagès. A Osona es poden visitar deu explotacions agràries, dotze restaurants i nou allotjaments; al Berguedà, com ja hem dit, cinc explotacions, vuit restaurants i nou allotjaments, i al Solsonès es podran conèixer tres explotacions, menjar en vuit restaurants i gaudir d'uns vint allotjaments.

A MIDA I PER A TOTHOM

Benvinguts a pagès és una experiència turística diferent que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol punt de la geografia catalana. A través del web www.benvingutsapages.cat, els visitants poden consultar les explotacions, els restaurants i els allotjaments que participen en la iniciativa, i triar quines cases de pagès volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on volen reservar el seu menú especial de producte de proximitat. El web s'actualitza de manera permanent per incloure informació i fitxes de les explotacions i els establiments que confirmen la seva participació al Benvinguts a pagès i que es preveu que, en total, siguin gairebé 600. Es tracta, doncs, d'una proposta adreçada a qualsevol tipus de públic: famílies, grups d'amics, col·lectius diversos… Les explotacions faran visites gratuïtes dissabte, de 10 del matí a 7 de la tarda, i diumenge, de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa. Els organitzadors han reiterat la seva voluntat que Benvinguts a pagès debuti amb èxit i que es consolidi en el programa d'esdeveniments anuals a Catalunya.

Informació:

www.benvingutsapages.cat

Del territori i per al territori

J.P.

A més de visitar hortes, vinyes, oliveres o ramats, veure com treballen els pagesos i ramaders i descobrir els productes de temporada, la majoria de les cases i les granges oferiran un petit tast dels seus productes. En acabar, hi haurà una zona de venda per comprar el producte en el lloc on neix. Un cap de setmana per descobrir Catalunya des de la seva pagesia; un viatge apassionant al paisatge que posem a la cassola.

Segons els organitzadors, “és una proposta lúdica i turística a l'entorn del producte i l'àmbit rurals. Un projecte del territori i per al territori”. Liderada per la Fundació Alícia, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels patronats de Turisme de les diputacions, la iniciativa s'emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. El distintiu reconeix la qualitat del producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base de la cuina catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona