Societat

Les revetlles allargaran la nit més curta de l'any

El foc del Canigó s'escamparà per encendre fogueres de punta a punta

Es consumiran un 2% més de coques i la mateixa quantitat de petards que el 2015

Igualada augmenta els actes de revetlla

Aquesta matinada ha tingut lloc la Renovació de la Flama del Canigó al cim d'aquesta muntanya. Diversos voluntaris hi han pujat el foc que roman encès tot l'any al Castellet de Perpinyà i han encès els feixos de llenya que excursionistes d'arreu dels Països Catalans hi havien deixat preparats. Tot seguit, els diversos equips de foc han iniciat les rutes que portaran aquest foc a centenars de poblacions per encendre les fogueres de Sant Joan. A la majoria d'indrets el ritual inclou la lectura de la proclama, que enguany signa Andreu Carranza. L'escriptor té paraules de record per a Muriel Casals i demana mantenir viva la flama durant tot l'any. “La necessitarem durant l'hivern que s'acosta, perquè és tot un poble el que s'ha posat a caminar, definitivament, amb un repte immens. No hi ha marxa enrere.”

Moltes poblacions catalanes organitzen balls, revetlles i festivals per la nit de Sant Joan. A Igualada, per exemple, aquest any s'augmenta la festa. Gràcies a la col·laboració de diferents entitats i col·lectius i del departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament local, enguany es presenta el programa més nodrit dels últims anys, amb ampliació d'actes. Així, a les propostes més tradicionals s'hi afegeixen dues revetlles que volen arribar al màxim de públics, des de l'infantil fins a les persones grans. El nucli antic serà l'epicentre de la revetlla per als més joves i fins i tot per al públic familiar, gràcies a l'impuls de La Teixidora. A la tarda hi haurà espectacle infantil a la plaça Landry el Rumbero, taller de perfeccionament de rumba catalana i, al vespre, actuacions musicals del RumbaFest Igualada. L'altra gran novetat és la revetlla tradicional que es farà al recinte de l'antic Escorxador. Les actuacions musicals aniran a càrrec de Santi Carulla, cantant dels Mustang, i del grup Guateque, que interpretarà clàssics dels seixanta i els setanta. A banda dels balls, la festa comença a les set de la tarda amb l'entrada a la ciutat de la Flama del Canigó, portada en relleus per atletes i escolars igualadins des de la Catalunya Nord. Després es farà l'encesa a la plaça de l'Ajuntament, es llegirà el manifest de la celebració i les diferents entitats i representants de municipis de la comarca encendran les seves torxes per endur-se el foc arribat des del Canigó. L'acte inclourà un espadat dels Moixiganguers i la interpretació de Muntanyes del Canigó i l'himne nacional de Catalunya Els segadors per part de la coral Xalest. En acabar, el CAI portarà la flama fins al monestir de Montserrat. Finalment, i a partir de les 23.00 h, sortirà el clàssic correfoc de Sant Joan.

La revetlla a Manresa comença a la tarda al centre històric, que acollirà diverses actuacions de cultura popular que culminaran amb la revetlla de Sant Joan per a infants a la plaça Major (sense petards). Serà la 18a edició de la revetlla infantil i enguany hi haurà l'actuació del grup Ail'as, amb un repertori de cançons i danses per fer participar tothom. Al Moianès es fa la concentració de corredors a les sis de la tarda a Collsuspina per portar la flama fins a Moià, on es reparteix a tots els pobles de la comarca –molts aprofiten per celebrar sopars populars a la fresca amb revetlla, com Calders, Sant Quirze Safaja o Monistrol de Calders–. I de les festes a les comarques osonenques destaquen la de Torelló o Manlleu. Aquesta última s'encetarà amb el pregó del Tradifoc, enguany a càrrec de Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona.

Coques i focs

El que no faltarà en cap taula seran les coques de Sant Joan. El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província calcula que aquests dies a Catalunya es despatxaran més d'1.630.000 coques artesanes, un 2%més que l'any passat. De mitjana, els preus oscil·len entre els 16 i els 35 €, en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d'ingredients com el pinyó. Les més venudes són de nou les tradicionals de brioix amb fruita i pinyons, seguida per la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema.

Pel que fa als elements més sorollosos, Manel Estalella, de la Pirotècnia Estalella, la botiga de focs d'artifici més gran d'Europa, confirma que el ritme de vendes ha estat similar al de l'any passat, quan es va notar una petita remuntada després de l'inici de la crisi al 2008. Segons apunta Estalella, les famílies s'han gastat una mitjana de 50-60 euros en petards i coets i demana sobretot “que la gent tracti els productes pirotècnics amb precaució i sense imprudències per poder-ne gaudir sense incidents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós