Societat

Tribunals

El jutjat no admet les denúncies contra el cardenal Cañizares

El jutjat considera que les declaracions de l'arquebisbe de València contra els refugiats i el col·lectiu gai estan emparades per la llibertat d'expressió

Els denunciants han anunciat recurs

El jutjat ha inadmès la denúncia contra el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, per les seues declaracions sobre refugiats, homosexuals i feministes interposada per la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda a l'Immigrant, per considerar que no inciten a l'odi o la violència.

Aquesta entitat, en un comunicat, ha posat l'accent en què la seua denúncia no ha sigut arxivada sinó que es troba pendent del recurs d'apel·lació que van interposar contra la no admissió a tràmit comunicada fa uns dies pel jutjat als seus serveis jurídics. El TSJ valencià ha informat que l'instructor considera que les paraules de Cañizares per les quals va interposar aquesta denúncia estan emparades per la llibertat ideològica i d'expressió i no inciten a l'odi ni a la discriminació d'aqueixos col·lectius.

El magistrat, basant-se en la jurisprudència del Tribunal Suprem, del Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans, entén que les declaracions de Cañizares estan emparades per la llibertat d'expressió. Referent a això apunta que “la tolerància amb tot tipus d'idees, que ve imposada per la llibertat ideològica i d'expressió, no significa condescendència, acceptació o comprensió, sinó solament que les idees, com a tals, no han de ser perseguides penalment”.

En la resolució s'explica que quan els fets no revesteixen aparença delictiva “ha de procedir-se a l'arxivament sense més que, en conseqüència, s'haja iniciat cap tipus d'investigació” amb la finalitat d'“evitar sotmetre a una persona a un procediment penal sobre la base de denúncies o querelles temeràries i/o sobre la base de fets que manifestament no siguen constitutius d'infracció penal”.

Recurs

L'acte d'arxivament, dictat el passat dia 9, ja ha sigut recorregut pel col·lectiu denunciant i segons el TSJ el jutjat li donarà tràmit i ho elevarà a l'Audiència quan la Fiscalia, on es van remetre les diligències després d'acordar la inadmissió, retorne la causa a l'instructor.

El magistrat recorda que el denunciant “es limita a al·ludir a certes notícies periodístiques” i explica que una denúncia “requereix un mínim compromís de concreció sobre el fet que pot constituir delicte, no podent-se esperar que de la mera imputació genèrica amanida amb fets ambigus es desencadene el mecanisme inquisitiu de la investigació penal”.

El Jutjat també ha inadmès i arxivat la denúncia que l'associació Lambda va presentar davant la Fiscalia pels mateixos fets ja que el Ministeri Públic va acordar remetre-les al jutjat el dia 16 de juny, una setmana després que aquest ja haguera sobresegut les diligències.

Per això, l'instructor, en un segon acte dictat ahir, acorda incorporar les diligències del fiscal a la causa sobreseguda provisionalment per inadmissió de la denúncia i notificar la resolució a Lambda perquè tinga l'oportunitat de personar-se i recórrer l'arxivament, com ja ha fet Xarxa Espanyola d'Immigració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt