Societat

Un oasi que resisteix a tocar de la Gran Via

Els veïns del turó de la Font de la Guatlla, a Sants-Montjuïc, s'organitzen per salvar les seves cases de l'enderroc i exigir que es dignifiqui

L'Ajuntament vol treballar amb ells per revisar el pla urbanístic que afecta la zona des del 1976

Situat en una de les faldes de la muntanya de Montjuïc, la Font de la Guatlla és un petit barri de Barcelona que, des de fa anys,
té pendent enfrontar-se a una important transformació urbanística. El projecte afecta, bàsicament, un nucli de casetes enclotades en un turó qualificat com a zona verda i, per tant, condemnades a desaparèixer. Qui passegi pels seus carrers –la majoria amb nom de flor– tindrà la sensació de trobar-se en un petit poble, un tret destacable si es té en compte que aquest oasi s'amaga entre la frenètica Gran Via i el Poble Espanyol. També serà testimoni, però, del deteriorament que acumula aquest racó de la ciutat. El turó està afectat per un pla especial de reforma interior (PERI) del 1976 i, per poder executar la tercera i última fase, l'Ajuntament hauria d'enderrocar els habitatges de 39 famílies i reallotjar-les. Els veïns s'han organitzat per evitar-ho i han creat l'Associació d'Afectats pel PERI del Turó de la Font de la Guatlla. Se la coneix com Salvem el turó! i el missatge és clar: volen l'indult per als seus habitatges, però també que el consistori dediqui esforços i inversió a dignificar la zona.

“El turó també és part de la història de Barcelona i s'hi fa molta vida veïnal; queden pocs racons com aquest i, si aconseguim que es dignifiqui, tots els veïns de la ciutat el podrem disfrutar i sentir-nos-en orgullosos”, diuen Aina Punsà i Yolanda Albiol. Totes dues són membres de l'associació d'afectats i ja fa uns anys que es van instal·lar al turó, a les cases on havien viscut les seves àvies. L'afectació urbanística no permet demanar permisos d'obres per fer millores als habitatges i això –denuncien els veïns– va lligat a l'“abandonament” per part del consistori. Els accessos i el paviment d'alguns carrers estan molt deteriorats i són impracticables per a persones amb mobilitat reduïda. Les males herbes han anat conquerint terreny, no hi ha cap font que funcioni i els contenidors –no n'hi ha pas de reciclatge– són a tocar del Poble Espanyol, on l'oci nocturn proveeix el turó de la corresponent dosi d'incivisme. De papereres, se'n poden comptar tres i estan totes al parc infantil, on dos gronxadors i una taula de ping-pong
es fan companyia. En vista d'aquest panorama, els mateixos veïns han anat condicionant mínimament l'espai públic i així ho demostren les jardineres que han col·locat en alguns carrers.

“L'Ajuntament es recorda del turó quan hem de pagar impostos, però no veiem que reverteixin en el barri”, lamenten els afectats. Els enderrocs d'habitatges que ja s'han dut a terme no han servit per dignificar la zona i, de fet, encara queden restes de les rajoles del terra d'alguna de les cases. Pel que fa a les que estan dempeus, n'hi ha que encara tenen la teulada d'uralita.

Diagnosi conjunta

“El projecte preveu crear un carrer que travessaria pel mig la zona afectada –un camí per anar de la Gran Via a Montjuïc sense passar per plaça Espanya– i inclou habitatges i unes escales mecàniques que arribarien fins al Poble Espanyol; a l'hora de la veritat quedaria poc espai per a zona verda”, diuen l'Aina i la Yolanda. Els afectats s'han posat les piles i ja s'han reunit amb veïns d'altres barris que s'han salvat de l'enderroc –com ara la Satalia–, han buscat l'assessorament d'equips d'arquitectes per poder fer propostes i han fet arribar el seu cas a la sindicatura de greuges. “Sabem que és difícil aconseguir la desafectació, però no és impossible; és qüestió de voluntat política”, indiquen.

Salvem el turó! s'està reunint també amb els diversos partits polítics –a escala de districte i de l'Ajuntament– i la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va visitar la zona fa uns dies. “D'entrada no ens podem comprometre a desafectar-la; cal tenir en compte que ja hi ha hagut expropiacions. Ara bé, aquest serà un dels projectes que es revisaran durant el mandat”, explica. Pérez recorda que el PERI data del 1976 i que és possible que qüestions com la mobilitat estiguin plantejades d'una manera que potser ara no respon “ni a les necessitats ni a les prioritats que té Barcelona”.

Des del districte es proposa la creació d'una taula de treball en què participin les àrees de l'Ajuntament implicades, els afectats i l'associació de veïns de la Font de la Guatlla, amb l'objectiu de fer una diagnosi conjunta i analitzar la situació en què es troben les famílies i els habitatges. “Crec que hem de dignificar l'espai públic i, en el marc de la revisió, es pot veure com millorar la zona”, comenta Pérez.

La taula, doncs, ha de servir per estudiar si existeix la possibilitat de desafectar el turó, però també per parlar de les actuacions que s'hi poden fer a curt termini. La regidora posa com a exemple un solar privat en desús que està ple de brutícia i explica que aquest espai es podria expropiar per tal de recuperar-lo. “No pot ser que pel fet de tenir una afectació que ja dura 40 anys no es pugui rebre cap servei, ni tan sols a la via pública; això és ser ciutadania de segona”, conclou Pérez.

Local digne per a l'Esplai Turons

Entre els edificis que estan afectats pel PERI del turó de la Font de la Guatlla, hi ha el local on fa les seves activitats l'Esplai Turons, que actualment té una vuitantena de nens i joves inscrits. L'espai havia estat una fàbrica de mobles i, abans de ser expropiat per l'Ajuntament, va estar ocupat durant un temps. Està previst que aquest edifici també s'acabi enderrocant i no està en les millors condicions. “El sostre és d'uralita i al pis de dalt hi ha filtracions d'aigua; a l'estiu, a més, fa calor, mentre que a l'hivern
fa molt fred”, explica a tall d'exemple Arnau Nisarre, que és monitor de l'esplai i també forma part de Salvem el turó!. La regidora del districte, Laura Pérez, és conscient de la situació. “Aquest és un dels pocs espais on es pot fer activitat comunitària i crec que hem de fer un esforç per condicionar-lo i per fer-lo segur per als nens; ara mateix hi ha poques oportunitats de disposar d'espais a la zona i els que segueixen dempeus han de ser dignes”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona