Societat

CCOO alerta que 30 escoles tenen amiant, al Vallès

Exigeix rapidesa a Educació per retirar-lo, recordant que provoca càncer i que al ritme actual es trigarà 40 anys

Més d'una trentena de centres educatius del Vallès Occidental tenen plaques de fibrociment en els seus edificis, amb una composició formada per amiant o asbest, l'inhalació del qual està demostrat, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que pot provocar càncer. Així ho ha explicat a través d'un extens comunicat el sindicat intercomarcal d'Educació de CCOO al Vallès Occidental i en la Catalunya Central, en el qual exigeixen més celeritat a les administracions, i concretament al Departament d'Educació, per retirar totes les plaques, ja que amb el ritme actual “trigarem 40 anys”.

En el comunicat posen de manifest les diferents accions que els delegats sindicals han anat desenvolupant per revertir aquesta situació amb demandes concretes als serveis territorials i que conclou en un inventari en el qual es recull la presència de fibrociment en 30 escoles, set instituts i a la teulada del gimnàs, de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Terrassa, que pertany a l'Ajuntament.

Poques actuacions

El sindicat lamenta que la resposta de l'administració és que el curs 2016-2017 faran únicament les actuacions a l'Institut Can Planas de Barberà del Vallès i al de Castellarnau, a Sabadell.

El cost per substituir totes les plaques afectades dels diferents centres educatius ascendeix a nou milions d'euros, al voltant de 200 euros per metre quadrat, i que enguany han fet una inversió de 200.000 euros. En el cas de Can Planas, el sindicat havia demanat al març una actuació prioritària per retirar les plaques laterals del gimnàs que estaven esmicolades. Alguns dels centres afectats són l'escola la Roureda, la Pau Casals i l'escola Industrial de Sabadell i la Bonavista de Castellar, entre d'altres.

CCOO recorda que l'any 2002 es va prohibir l'ús de tota mena d'amiant i que actualment hi ha més de dos milions de tones d'amiant presents en diversos llocs i edificis, com per exemple en els centres educatius. El sindicat alerta que la inhalació de les fibres d'amiant pot produir asbestosi (fibrosi pulmonar), càncer de pulmó i de laringe o mesotelioma pleural i peritoneal. Segons l'OMS, es produeixen 107.000 morts a l'any per malalties derivades de l'exposició continuada a l'amiant.

LA XIFRA

9
milions
d'euros són els càlculs de la despesa per treure les plaques d'amiant dels més de trenta centres educatius.

LA DATA

14.6.2002
Entra en vigor
l'ordre de prohibició d'utilitzar l'amiant com a material d'aïllament acústic i tèrmic.

LA FRASE

A aquest ritme trigarem 40 anys a substituir totes les plaques a tots els centres educatius
intercomarcal d'Educació de CCOO al Vallès Occidental


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.