Societat

INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Catorze detinguts per sobrecostos a les obres de la Sagrera

Una jutgessa de Barcelona i la fiscalia Anticorrupció ordenen l'operació a la Guàrdia Civil per malversació d'uns 82 milions d'euros en les obres de l'estació de l'AVE

Es fan registres a Barcelona i Madrid

Agents de la Guàrdia Civil estan registrant, des de primera hora del matí d'aquest dimarts, la seu d'Adif a la Sagrera i una desena d'empreses de Barcelona i de Madrid per trobar proves de les irregularitats detectades en distints àmbits de les obres d'aquesta estació del tren d'Alta Velocitat. L'operació policial és tutelada per la jutgessa d'instrucció número 26 de Barcelona. Roser Aixandri, amb la coordinació del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled. Durant l'operació s'han catorze detencions i l'escorcoll en una quinzena de domicilis a Barcelona i a Madrid, tant particulars com seus professionals dels diversos ens públics i privats que participen en les obres, segons ha informat la fiscalia en un comunicat.

Aquesta actuació policial és la resposta de les deficiències que va detectar el Ministeri de Foment el 2015 a les obres de l'AVE de la Sagrera i que va enviar a la fiscalia anticorrupció de Barcelona, tal com va explicar el secretari d'estat d'infraestructures, Júlio Gómez-Pomar, el 7 de juny passat, als responsables de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, socis a la societat Sagrera Barcelona Alta Velocitat. A més, va desvetllar-los que havien aturat aquestes obres a finals del 2014 davant les irregularitats detectades, —amb cap requeriment judicial per fer-ho— i sense informar-los, i a l'espera de dues auditories sobre la qualitat i seguretat de l'obra executada. Inicialment, es tractaria de malversació de fons públics, que segons Adif serien 82 milions d'euros. És a dir, les empreses adjudicatàries d'aquest tram haurien inflat factures de les obres fetes. Hi ha tres àmbits sota sospita, en què només hi ha entre un 20 i un 30% de l'obra feta, situació que dificulta la investigació.

Un resposable d'Adif

Aquest és el segon cas de corrupció destapat en les obres de l'AVE a Barcelona, ja el 2014, la titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona va fer detenir tres empresaris de Corsan i dos responsables d'Adif de la Sagrera per la malversació d'uns sis milions d'euros, que van pujar als 30 milions. Segons fonts properes a la investigació, un d'aquests dos responsables de les obres d'Adif investigat, podria tornar ha estar implicat en aquest cas de malversació, malgrat que no s'ha descobert que estigui implicat en un cas de suborn. El fet que aquest cas sigui investigat per un altre jutjat de Barcelona és que l'empresa o empreses implicades són diferents.

L'any 2010, el consorci format per Dragados (ACS), Acciona, Comsa i Acsa es van adjudicar el contracte de construcció de l'estructura de l'estació de La Sagrera per un import de 366 milions d'euros. I, les empreses FCC, Ferrovial, Copisa i Rubau van obtenir la construcció dels accessos del nou recinte, amb un pressupost inicial de 222,8 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona