Societat

Habitatge

BBVA cedeix al govern 1.800 pisos destinats a lloguer social

Els primers 300 es començaran a cedir al setembre

El conveni especifica que almenys la meitat dels habitatges estaran buits

Quan els ocupants siguin famílies vulnerables es diu que no seran desnonats

“Dia històric” va ser la qualificació que va utilitzar ahir al migdia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de signar un acord amb la directora de BBVA Espanya, Cristina de Parias, pel qual l'entitat financera cedeix 1.800 habitatges perquè siguin destinats a pisos de lloguer social. Puigdemont no va estalviar qualificacions positives en un acte, al qual es va voler donar relleu, al Palau de la Generalitat i que el president va emmarcar en la filosofia del govern de “prioritzar les persones”. Amb aquesta cessió, la Generalitat doblarà el nombre d'habitatges provinents d'entitats financeres destinats a atendre casos d'emergència.

En els darrers dos anys i fins ahir, el govern i diverses entitats financeres havien signat convenis per a la cessió de 1.860 habitatges. Entre aquests n'hi ha 930 que són de la Sareb; 400, de CatalunyaCaixa; 230, de Bankia; 100, de la Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI), i 200, de CaixaBank. En un moment amb enormes dificultats per a moltes famílies per accedir a un habitatge – almenys 48.454 persones no tenen un habitatge en condicions per viure-hi dignament , segons un informe de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que aquest diari va publicar a l'abril–, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va assenyalar que els acords amb les entitats financeres són un camí per donar resposta a situacions d'emergència. “Les entitats financeres han entès que han de coresponsabilitzar-se en aquesta matèria”, va indicar.

El conveni, però, va ser qualificat ahir mateix com a “rentat de cara” pels promotors de la ILP de l'habitatge que es va acabar convertint en la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, suspesa en part pel Tribunal Constitucional (TC). La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança per la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC acusen entitats com ara el BBVA d'animar el PP a dur la llei al TC perquè obligava els bancs a fer dacions, aturar desnonaments i cedir habitatges buits per a lloguer social. “Sense llei que els molesti, el banc fa un rentat de cara i cedeix els habitatges en les condicions que vol”, van lamentar els promotors de la ILP ahir.

Cas de desnonaments

El conveni especifica que com a mínim la meitat dels pisos cedits han d'estar buits. En el cas dels que estiguin ocupats, en col·laboració amb els ajuntaments, s'analitzarà si els ocupants reuneixen les condicions de vulnerabilitat que estableix la Generalitat en la normativa d'emergències. Fonts del govern van assegurar que, si es certifica que els ocupants no tenen recursos i compleixen les condicions que fixa l'administració catalana, no seran desnonats o bé se'ls facilitarà un altre habitatge en règim de lloguer social.

Tots els habitatges es destinaran a les meses d'emergència per evitar les situacions d'exclusió residencial. L'acord preveu lliurar 300 habitatges cada sis mesos i els primers 300, situats sobretot a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Lleida, Girona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Terrassa, podran ser ocupats a partir del setembre. Pel que fa al temps, es parla d'una cessió de cinc anys.

Les famílies beneficiàries, que hauran de pagar entre un 10% i un 18% de la seva renda, tindran paral·lelament un pla d'acompanyament social.

El BBVA és conscient que té una part important d'actius immobiliaris amb els quals pot resoldre una situació social greu
L'obsessió del govern és posar les persones com la prioritat de totes les decisions
Carles Puigdemont
president de la generalitat
L'acord és una resposta integral i ambiciosa, perquè suma la cessió d'un habitatge i un pla d'acompanyament
Tindrem la col·laboració del tercer sector i altres entitats a través d'un fòrum d'experts
Cristina de Parias
directora de BBVA Espanya
Les entitats financeres han entès que han de ser coresponsables en habitatge i aposten per la via de la cessió
És urgent resoldre les emergències i ens calen solucions pràctiques
Meritxell Borràs
conse. governació i habitatge

Gas Natural proposa un registre d'usuaris vulnerables

L'accés a un habitatge digne, però també assumir despeses bàsiques com ara els rebuts de llum, aigua o gas són un maldecap per a moltes famílies. Un 19% de la població està en risc o en situació de pobresa, segons dades de l'Idescat.

Fa temps que administracions i entitats socials reclamen a les companyies de subministraments bàsics que també participin per evitar situacions de pobresa energètica i talls de llum, aigua o gas. Si divendres 14 empreses de subministrament d'aigua van signar convenis amb la Generalitat en què s'inclouen ajudes a fons perdut, descomptes i flexibilització de pagaments, Gas Natural Fenosa proposa ara la creació d'un registre d'usuaris vulnerables compartit entre empreses i administracions. El registre hauria de recollir la informació d'administracions, entitats socials i comercialitzadores d'energia per permetre una més eficient gestió dels tràmits. En definitiva, segons Gas Natural, tenir detectats casos vulnerables per actuar amb més eficàcia aplicant els protocols i procediments per evitar talls de subministrament i buscar solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA