Societat

Municipal

Barcelona cobrarà una taxa de 633 euros pels pisos buits

Servirà per pagar el cost de l'expedient administratiu corresponent

Si l'habitatge no es posa al mercat i hi ha nous requeriments, el titular haurà de pagar 286 euros més cada cop, a part de la multa

L'Ajuntament de Barcelona seguirà l'exemple d'altres municipis com ara Terrassa i Sabadell i, a més de la sanció preceptiva, aplicarà una taxa de 633 euros als propietaris de pisos buits perquè aquests assumeixin el cost de l'obertura de l'expedient. En el cas que se n'hagin d'obrir més, corresponents a successius requeriments que es facin al propietari si no corregeix la situació, aquest haurà de pagar cada cop 286 euros més.

La llei del dret de l'habitatge preveu sancions per als propietaris de pisos que s'hagi comprovat que faci dos anys que estan buits de manera injustificada. El govern d'Ada Colau va començar a aplicar aquesta previsió de la llei al setembre passat i, des de llavors, ha obert una seixantena d'expedients per aquest motiu. A Barcelona la multa puja a 5.000 euros –o de 10.000 i 15.000 en el cas que es tracti de la segona i la tercera si el propietari en fa cas omís–, però si un cop se li notifica l'expedient el titular posa el pis al mercat, se n'estalvia la sanció. Amb la taxa, que ha de servir per pagar la tramitació administrativa de l'expedient, l'executiu municipal vol fer arribar el missatge que un cop detecti la irregularitat, aquesta en cap cas no sortirà gratis. “És una mesura dissuasiva”, va insistir ahir el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El govern preveu que la mesura entrarà en vigor a la tardor. La previsió és que inicialment s'aprovi en el ple de juliol, i de manera definitiva, al del setembre.

La quantitat oscil·la entra la de la taxa a Sabadell, que és de 455 euros, i la de Terrassa, el primer municipi que va començar a sancionar per tenir pisos buits, i que en cobra 840 per expedient. El govern de la Generalitat també va aprovar cobrar un impost als pisos buits, però el govern espanyol hi va recórrer en contra al Tribunal Constitucional, i està suspesa cautelarment.

LA FRASE

És una mesura imaginativa per incentivar que els pisos es posin a lloguer
Gerado Pisarello
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

Rebaixa en la taxa per mudances

En la modificació de les ordenances fiscals en què el govern vol introduir la taxa als pisos buits també s'inclouen dos retocs més. El primer, una rebaixa de més del 50% de la taxa que havien de pagar les empreses de mudances per l'autorització per ocupar la via pública, i que les ordenances fiscals actuals van fixar en 86,3 euros.

El govern municipal es va comprometre a rebaixar-la a petició de CiU, i ahir va anunciar un acord amb el sector en virtut del qual la taxa serà de 38,4 euros, el 40% de la qual sufragaran del cost de prestar el servei, en lloc del 90% actual. El grau de cobertura del cost, però, cada any augmentarà un 5%.

L'altre retoc és una bonificació del 100% de la taxa d'homologació dels plans d'autoprotecció, que és de 699 euros, per a entitats sense ànim de lucre que hagin d'elaborar els plans per tal de garantir la seguretat en les seves activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona