Societat

Investigació i recerca

La ciència del geni

Un treball liderat per l'Inefc Lleida i per la UdL analitza les capacitats motores de Messi per esbrinar quina incidència tenen en el seu joc

S'analitzen 103 gols que ha fet després de córrer amb la pilota controlada

També la genialitat futbolística té una explicació. Un estudi liderat per l'Inefc Lleida, centre adscrit a la Universitat de Lleida (UdL), ha comprovat científicament algunes de les qualitats motores que fan únic el futbolista argentí del Barça Lionel Messi.

Així ho recull la prestigiosa revista internacional Frontiers in Psychology. La recerca, amb la col·laboració de les universitats de Barcelona (UB) i Porto, analitza les habilitats motores i la lateralitat del futbolista argentí en un centenar d'accions individuals d'atac que acaben en gol. S'ha fet a partir d'imatges de televisió, de manera que l'equip ha estudiat un total de 103 gols que Messi ha marcat durant una dècada en la lliga espanyola, la copa del Rei i la lliga de campions. Els autors de l'estudi no han hagut de buscar gaire en la videoteca perquè el 10 blaugrana acumula més de cinc-cents gols al llarg de la seva carrera.

Segons la investigadora que ha encapçalat el treball, la doctora Marta Castañer, del laboratori d'observació de la motricitat de l'Inefc Lleida i membre de grup de recerca i innovació de dissenys (GRID) de la UB, s'han seleccionat els gols tenint en compte que hi hagués una conducció anterior, és a dir, que no es tractés de rematades directes després de rebre la passada d'un company. Un altre requisit per seleccionar els gols radiografiats ha estat que els investigadors disposessin d'almenys dos angles diferents de la jugada.

Un expert en anàlisi d'habilitats motores i un entrenador professional de futbol han categoritzat les conductes per després analitzar-les amb un sistema de categories d'observació anomenat Osmos-Soccer Player que, mitjançant 10 criteris i 50 categories, estableix relacions entre aspectes com la posició del cos i la zona de contacte del peu amb la pilota. Les observacions s'han registrat mitjançant el programari lliure Lince, creat pel mateix laboratori i que es pot descarregar al seu web. “L'estudi de les habilitats motores en el futbol pot aclarir les qualitats que fan únics alguns jugadors'', explica Castañer.

Les conclusions de l'estudi no fan cap gran troballa, sinó que més aviat ratifiquen les opinions subjectives sobre l'excepcionalitat de Messi. L'argentí utilitza les seves habilitats motores, independentment del context tàctic del partit. Tot i ser esquerrà de tren inferior, en accions de precisió també usa el peu dret quan és necessari. Mostra una versatilitat distintiva dels jugadors d'elit.

El joc de Messi revela que usa l'interior del peu per controlar la pilota i que se serveix de l'exterior per avançar. I normalment es mou de dreta a esquerra per crear oportunitats de gol. Quan Messi està d'esquena a porteria es recolza i es gira sobre la cama dreta, deixant lliure l'esquerra per executar l'acció amb més precisió.

Habitualment, segons el mateix estudi, fa tocs curts i avança ràpid, demostrant el seu domini d'esprintar en ziga-zaga.

Els investigadors de l'Inefc Lleida creuen que seria interessant introduir més factors a aquesta anàlisi de moviment en futures recerques, com ara una anàlisi específica de canvis de ritme, atès que el control locomotor de Messi li permet adquirir una velocitat notable tot mantenint el control i la possessió de la pilota.

Una màquina de golejar
L'estudi ha analitzat 103 gols marcats pel jugador argentí. Messi n'ha marcat més de 500 i ja s'ha convertit en un dels jugadors més determinants de la història del futbol. El 81% dels gols els ha marcat amb la cama esquerra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera