Societat

Municipal

Colau ajorna 54 inversions pressupostades per al 2016

Els retards afecten sobretot projectes de barri i generen enguany un estalvi de 15 milions que es destinaran a la compra d'un sociosanitari

Vuit milions es reprogramen per al 2017, i hi ha partides ajornades fins al 2019

L'Ajuntament de Barcelona ajornarà de forma total o parcial 54 inversions pressupostades per a aquest 2016, la majoria de les quals són projectes de barri. L'estalvi conjunt que suposen en l'exercici pressupostari actual aquests retards puja a 15 milions d'euros que es destinaran a la compra d'un sociosanitari. La llista de projectes ajornats forma part de la documentació lliurada als grups municipals abans de la votació del darrer ple per aprovar la compra , i inclou també 2,6 milions més corresponents a 26 projectes que o bé han estat executats a la baixa –la majoria– o bé no consta que tinguin nova data d'execució.

L'operació del sociosanitari puja a 28,5 milions, dels quals 7,8 sortiran d'un fons de reserva per a expropiacions, i tres més, del pla d'enllumenat. La resta provenen d'actuacions pressupostades per enguany, de les quals 39 han estat ajornades fins l'any vinent; 12, fins al 2018, i tres, fins al 2019. En la gran majoria de casos, però, no es canvia el calendari de la partida pressupostària íntegra, sinó d'una fracció, cosa que evidencia que es tracta de retards que es produirien de totes maneres, amb compra del sociosanitari pel mig o sense. El paquet de projectes suma 46,5 milions –dels 405 destinats a inversions en els comptes d'enguany–, dels quals 17,7, és a dir, un 38%, quedaran sense executar. D'aquests, 15 corresponen als que es tornen a programar per als pròxims anys.

El conjunt de projectes que el govern d'Ada Colau preveu ara endarrerir fins al 2017 suma 8,1 milions, i inclou des d'urbanitzacions de carrers fins a la redacció de projectes vinculats al pla de mobilitat de Barcelona. Dels quasi dos milions reservats per redactar projectes vinculats a la cobertura de la ronda de Dalt, salten a l'any vinent 457.000 euros; de la rehabilitació del casal de barri de Torre Baró, 881.000 euros del milió i mig pressupostat. El mateix passa amb 286.000 euros dels 407.000 per a un pla de corredors verds, o amb 300 dels 975.000 euros destinats a estudis previs per a la connexió del tramvia, una de les grans apostes del govern de Colau. En el cas de la reurbanització del tram del carrer Olivera entre Lleida i Concòrdia, salten 1,03 dels 1,39 milions de despesa prevista. És la partida més gran de les traslladades al 2017.

Les partides ajornades fins al 2018 sumen 6,02 milions. La més important és la de 2,6 dels 4,5 milions que s'havien de gastar enguany en la construcció d'un centre de neteja a l'esquerra de l'Eixample. Tres dels projectes salten íntegrament: dos paquets de 200.000 i 400.000 euros destinats, respectivament, a condicionaments dels jardins Menéndez y Pelayo i els de Pla Ravetllat, i els 700.000 euros que costa la urbanització de l'entorn de Ca l'Alier, antic complex fabril objecte d'una de les intervencions prioritàries fixades per l'Ajuntament per preservar el patrimoni industrial del Poblenou.

Hi ha tres projectes que es traslladen al 2019, i que sumen un estalvi enguany de 930.000 euros. Un és el casal de barri previst a l'edifici de Transformadors, al barri de Fort Pienc. Dels 270.000 euros pressupostats enguany per a la construcció del casal, el document preveu ajornar-ne 156.600, i fer el mateix amb 318.000 dels 900.000 euros de la segona fase de la construcció d'un centre esportiu municipal al barri d'Horta. Les obres del casal de gent gran previst a Trinitat Nova, pressupostades en 434.000 euros, s'ajornen íntegrament.

La llista inclou també projectes ja executats per menys del previst i que han generat un estalvi. Per exemple, la reparació del fals sostre esfondrat a la biblioteca de Fort Pienc, que ha acabat costant 200.000 euros, 22.000 per sota del pressupostat. Hi ha una vintena de casos similars. Del que no queda ni rastre és dels 134.800 euros que havien de sufragar la construcció d'un parc infantil al castell de Montjuïc i de dos milions destinats a redactar els projectes de nous equipaments a l'Eixample i Trinitat. Aquesta és la partida que en el ple de fa dos divendres va enfurismar Esquerra, que entén que es tracta de la que va pactar en el marc de l'acord pressupostari de fa tres mesos amb el govern per desencallar el trasllat de la Model. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ho atribueix a una confusió i assegura que “tot és revisable” i que “no es tocarà res de l'acord amb Esquerra”.

Els republicans i el grup de CiU van ser els únics que en el ple van votar contra l'operació del sociosanitari. Els primers, per l'empipament. Els segons, perquè entenen que el govern vol aprofitar la compra per camuflar el baix nivell d'execució pressupostària en un curs que l'Ajuntament calcula tancar ara amb un superàvit que, només en concepte d'ingressos no previstos, superarà els 40 milions d'euros.

LA XIFRA

17,7
milions
quedaran sense executar el 2016 d'un paquet de 80 projectes pressupostats globalment en 46,5 milions.

Operació per estalviar 23 milions

Adquirir el dret d'ús de l'edifici del sociosanitari dependent del Consorci de l'Hospital del Mar, pel qual el consistori des del 2004 paga més de dos milions l'any en concepte de lloguer, costa 28,5 milions, però comporta un estalvi net a llarg termini de 23 milions d'euros, perquè al consistori li quedaven 18 anys de contracte i hauria de pagar encara 51,7 milions en arrendaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT