Societat

Medi ambient

Polèmica a Vallirana pel sacrifici dels porcs senglars

Un vídeo que insinua que es mata els animals a cops de pal fa que augmentin les crítiques al pla de control municipal

L'Ajuntament manifesta el seu rebuig al maltractament i investigarà el cas

El control dels senglars que deambulen per Vallirana va aixecar polseguera en el moment en què el ple va aprovar a l'abril una partida per eliminar aquests animals i ha continuat tot l'estiu per l'acusació de maltractament animal cap a l'empresa que s'encarrega del control, EcoCaptura. El consistori va decidir destinar 21.538 euros a una intervenció que, com va detallar el regidor de Medi Ambient, Òscar Suñé, consistia en la captura dels animals amb dos corrals parany. Un cop capturats els senglars, es faria “una eutanàsia de mètode legalitzable, i després es faria incineració i un tractament com a residu biològic”, va explicar Suñé al ple. “Per desgràcia, en no poder trobar una alternativa, tothom aconsella aquest tipus de tractament; qualsevol tractament pel que fa a plagues costa diners”, hi va afegir el regidor.

La mesura va provocar l'alarma entre un grup de veïns, que es van concentrar a la porta de l'Ajuntament i van recollir més de 3.000 signatures –a Vallirana hi viuen prop de 15.000 persones– per reclamar a l'Ajuntament que aturés la contractació dels serveis d'EcoCaptura i que s'estudiessin possibles alternatives al sacrifici. Demanaven també que trobés un espai per a Pumba, com van batejar un dels animals, que és un híbrid de senglar i porc vietnamita.

L'entitat de defensa dels animals FAADA hi va intervenir i al juny es va reunir amb l'Ajuntament per intentar que el consistori desistís del “sacrifici injustificat”, segons els animalistes. L'entitat va explicar que l'Ajuntament es va comprometre a recol·locar els animals i a evitar-ne el sacrifici, però les traves de la Generalitat al trasllat van fer que l'Ajuntament continués amb el pla inicial i sacrifiqués el grup de senglars, tal com van precisar fonts de FAADA. La polèmica va pujar de to a finals de juliol quan va córrer per les xarxes socials un vídeo en què suposadament –el fet no es veu amb claredat– els senglars que són capturats al corral parany són colpejats amb un bat de beisbol fins a la mort. EcoCaptura nega qualsevol implicació en els fets i així ho ha comunicat a l'Ajuntament. El consistori ha manifestat la seva “total i absoluta condemna” del maltractament animal i de les accions “que s'intueixen a la gravació”, i adverteix que “en cas que es confirmi l'agressió se cercarà els culpables i s'actuarà en conseqüència”.

LA FRASE

En cas que es confirmi l'agressió se cercarà els culpables i s'actuarà en conseqüència
Ajuntament de Vallirana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós