Societat

Municipal

Barcelona estreny el setge als pisos turístics il·legals

L'Ajuntament dicta en el primer mes d'aplicació del pla de xoc 256 ordres de tancament, quasi la meitat de les emeses en l'any i mig anterior

61 habitatges sense llicència ja han deixat d'operar

Els esforços del govern municipal d'Ada Colau per combatre la proliferació d'habitatges d'ús turístic (HUT) il·legals a Barcelona comencen a donar fruits. El mes de juliol, el primer des que va entrar en vigor el pla de xoc de l'Ajuntament, aquest ha dictat 256 ordres de cessament d'activitat, acompanyades de les corresponents multes de 30.000 euros. En l'any i mig anterior –és a dir, des de principi del 2015– n'havia emès 604.

L'increment és conseqüència directa de l'ampliació dels mecanismes de detecció. De fet, la immensa majoria dels pisos que s'ha ordenat tancar van ser detectats pel nou equip de vint persones que el consistori va incorporar via plans d'ocupació municipals i que es dediquen a rastrejar la xarxa i localitzar també a peu de carrer pisos turístics no autoritzats. Aquest equip de “visualitzadors”, que és com els ha batejat el consistori, ha localitzat en el seu primer mes d'activitat 738 anuncis a internet de pisos sense el preceptiu número de llicència, i ha fet verificacions in situ de 509 habitatges. El resultat han estat 234 ordres de cessament.

Són deu vegades més que les dictades en el mateix període gràcies a la inspecció municipal, que va ser reforçada amb vuit persones –ara hi ha vint inspectors que operen a tota la ciutat i 49 de repartits pels deu districtes–. En l'últim mes, s'han fet 512 inspeccions, que han derivat en l'obertura de 184 expedients i, per ara, en 22 ordres de tancament.

La tasca dels visualitzadors ha permès també identificar 126 HUT que sí que tenen llicència però que no publicaven el número en els anuncis a la web, com és preceptiu, per la qual cosa afronten una sanció de 3.000 euros. A més, el consistori e examina ara 145 adreces més: 118 corresponen a pisos assenyalats per veïns o en els quals els visualitzadors han detectat des del carrer activitat sospitosa, i les 27 restants van ser facilitades pels alguns dels 373 turistes enquestats pel nou equip. En vista dels bons resultats, el govern municipal estudia ampliar el nombre de visualitzadors passat l'estiu, segons va explicar la tinenta d'alcalde Janet Sanz, que ahir presentava el balanç del pla de xoc amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

375 denúncies via web

El consistori, que al juny ja va anunciar sancions de 60.000 euros contra les plataformes Airbnb i Homeaway, ha obert igualment sengles expedients a dues residències d'estudiants a Sant Martí i Sants-Montjuïc que ha detectat que funcionen com a hotels.

La tasca feta abans del juliol es comença a traduir també en un degoteig de tancaments. Per ara, el consistori ha verificat que 61 pisos il·legals detectats des del 2015 ja han deixat d'operar. El temps que pot transcórrer entre la denúncia d'un veí i la clausura de l'activitat oscil·la entre els sis i els dotze mesos, va explicar Sanz. En el web habilitat pel consistori per poder comprovar si un pis té o no llicència turística, s'ha incorporat un vídeo que detalla tots els passos que se segueixen des que es posa una denúncia a un suposat HUT il·legal fins que es tanca l'expedient. La idea és “explicar bé els procediments als veïns”, explica Pin. No en va, en el web es poden formular denúncies, i des de la seva entrada en servei ja se n'han registrat 375, a les quals cal afegir-ne 31 de presentades en el serveis de recepció d'incidències. Aquestes 406 adreces estan sent comprovades.

L'Ajuntament també ha començat a enviar cartes en què demana col·laboració ciutadana en la detecció dels pisos. Per ara, se n'han repartit 21.000 al barri de Sant Antoni. La previsió és lliurar-ne 807.000 fins a l'octubre. El PP va retreure al govern que “traslladi als veïns la seva responsabilitat”.

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) va celebrar les mesures tot i considerar-les “insuficients”, i va aprofitar per tornar a demanar al consistori que permeti un “creixement ordenat” de la xifra de HUT legals. L'Ajuntament va congelar la concessió de llicències fins que aprovi el pla d'allotjament turístics, que vol tenir enllestit en els mesos vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona