Societat

Cervell despert, cor sempre bategant

La central de Bellaterra alberga la sala de comandament des d'on es vigila el país

Cada matí i vespre els comandaments analitzen la situació i el risc i mouen els efectius humans i tècnics per anticipar-se al foc

Tota bèstia té un cervell, i no sempre guiat pel maligne. Els Bombers de la Generalitat són, en el sentit positiu del terme, una bèstia a qui tothom reconeix els mèrits, uns àngels de la guarda amb la cara pintada de sutge que amb el anys, i a base de fer front a hores i hores de lluita contra els focs forestals més terribles, han perfeccionat una tècnica elogiada i copiada per companys de professió d'altres països d'Europa. I el cervell d'aquesta bèstia entrenada per fer front als incendis viu al parc central de Bellaterra, al costat del recinte universitari de l'Autònoma, en una sala que funciona com un cor, sempre bategant, en una tasca de vigilància constant, perquè l'emergència no coneix horaris. L'anticipació és clau i cal estar sempre a l'aguait.

La sala de comandament és un espai diàfan amb taules disposades en fileres on hi ha encesos ordinadors amb mapes de Catalunya, informació meteorològica i dades dels diversos parcs i efectius disponibles. Les taules estan encarades a la gran paret on hi ha permanentment encesa una enorme pantalla de doble format on es reprodueix la informació bàsica dels efectius distribuïts per tot el país: en un costat un mapa i en l'altre el llistat dels dispositius disponibles.

A dreta i esquerra de les grans pantalles hi ha penjats diversos monitors de televisió on apareixen les imatges en viu de càmeres distribuïdes pel territori que escombren paisatges boscosos a la recerca de columnes de fum que puguin delatar un focus primerenc d'un incendi. Les imatges provenen de càmeres pròpies o de les que serveixen els equips meteorològics de TV3, amb qui hi ha establert un protocol de col·laboració.

La sala de comandament viu dos moments clau durant el dia, a dos quarts de nou del matí i a dos quarts de vuit del vespre. Per explicar-ho millor cal començar per la reunió vespertina, en què s'analitza la situació de risc de l'endemà per desplaçar cap a un costat del territori o un altre els efectius. És una reunió clau per fer bona, una vegada més, la norma de l'anticipació que guia la feina dels bombers. L'altra reunió, la de quarts de nou del matí, serveix per afinar sobre la del dia anterior. Des de Bellaterra es dirigeix aquesta petita cimera amb connexió directa amb les set regions d'emergència.

Rere un vidre, amb visió directa sobre la sala, treballa el personal de comunicació dels bombers. Tan important com apagar foc és que la informació sobre els incendis arribi ràpida i precisa als mitjans per ser difosa a la població. I arriba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA