Societat

patrimoni

rehabilitació

Argentona vol tornar a rehabilitar la via de Parpers

L'Ajuntament vol reactivar, conjuntament amb la Generalitat i la Diputació, els treballs de conservació d'aquest camí de suposat origen romà

Les més urgents són el desbrossament i l'apuntalament d'un dels trams

Argentona no renuncia a recuperar i rehabilitar l'antiga via de Parpers, de suposat origen romà, i un dels tresors patrimonials tant del municipi com del seu entorn.

La intenció del consistori no és cap altra que actualitzar, posar al dia i tornar a activar tan aviat com es pugui el projecte perquè, si més no una part de l'espai, pugui ser visitable i evitar-ne encara més la degradació.

Per posar les bases perquè això sigui una realitat, fa uns dies membres de l'Ajuntament, acompanyats de l'arqueòleg dels serveis territorials de la Generalitat, Joaquim Folch, i dels experts en temes històrics i de restauració Enric Subiñà i Cesc Busquets, van visitar l'emplaçament. De fet, l'any 2010 ja es van fer uns treballs d'adequació, consolidació i protecció arqueològica d'un dels seus trams, però el seu estat de degradació fa que s'hi hagi de tornar a actuar.

“Ara el que toca és actualitzar el projecte i tornar a fer tasques de desbrossament i apuntalament en general”, va explicar la regidora de Medi Ambient, Aina Gómez (CUP). Per fer-ho, segons va explicar la regidora, caldrà arribar a un acord tant amb la Diputació com amb la Generalitat perquè, conjuntament amb l'Ajuntament, s'hi aporti el capital necessari. Gómez va indicar que, si tot va tal com està previst, aquests treballs podrien començar entre l'any que ve (desbrossament i manteniment de la zona) i el 2018. “La via forma part del nostre passat i la nostra història”, va reblar la regidora. Per la seva banda, Enric Subiñà, va recordar que des del Centre d'Estudis Argentonins es va denunciar al Síndic de Greuges el mal estat de l'espai per reclamar que s'hi actués.

Pel que fa a les intervencions més urgents, Subiñà va recordar, a tall d'exemple, que “si no es tornen a apuntalar certs indrets podrien caure i ser irrecuperables”.

La via de Parpers està situada a Argentona, concretament al coll de Parpers, entre el municipi maresmenc i la Roca del Vallès i està catalogada com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

LA FRASE

Ara el que toca és actualitzar el projecte i tornar a fer tasques de desbrossament i apuntalament
Aina Gómez
Regidora de Medi Ambient d'Argentona

Sobre la seva romanitat

Durant molts anys es va considerar segur que aquest espai era romà. De fet, en la majoria de documents, inclosos els que circulen per la xarxa, el camí s'anomena via romana de Parpers. Segons aquesta teoria, aquest punt enllaçava el litoral amb l'interior des de Mataró (Iluro) passant per Granollers (Semproniana) fins a Vic (Ausa) i el seu origen se situava entre els anys 110 i 120 aC. El tram de la via que es conserva fa uns 1.000 metres, aproximadament, i té un desnivell absolut de 125 metres. En els darrers anys, però, cada cop han anat prenent més força les tesis contràries a aquesta suposició. En aquest sentit, l'historiador Carles Martínez ja fa uns anys que va treure a la llum un estudi en què es revelaven aspectes com ara que el camí “ no s'adequa des d'un punt de vista estructural i tècnic a cap dels paràmetres essencials que reiteradament utilitzava l'enginyeria romana”. En el mateix document, Martínez també desgranava la possibilitat que “el camí de Parpers i el pont que avui es veu pel vessant d'Argentona siguin una obra del segle XVIII destinada al tragí de mercaderies amb mules entre Mataró i Granollers”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona