Societat

empresa

medi ambient

Europa deixa de fabricar llums halògens

Al setembre entrarà en vigor una normativa de la UE que impedeix la comercialització de llums halògens

La prohibició permetrà implementar productes més eficients

A partir de l'1 de setembre els llums halògens deixaran de comercialitzar-se a Europa. Arran d'una normativa de la UE que, amb la vocació de posar en marxa tecnologies més eficients, n'impedirà la comercialització, els fabricants d'il·luminació dels estats membres afronten durant aquesta setmana la prohibició d'un producte que suposa menys d'un 10% de les vendes del mercat d'il·luminació a l'Estat espanyol.

De fet, el sector de la il·luminació viu “amb tranquil·litat” la prohibició, ja que, segons el president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Il·luminació (Anfalum), Alfredo Berges, la normativa no afectarà els halògens que s'instal·len a les llars, que es podran continuar venent fins al 2018. En tot cas, a partir del setembre la Unió Europea farà el primer pas per potenciar productes d'il·luminació més eficients que, segons estudis de la Comissió Europea, acabaran permetent estalviar una mitjana de 115 euros durant la vida útil de cada bombeta.

Entre els productes d'il·luminació de nova generació destaca el LED, que ja suposa més del 50% de la facturació del mercat de la il·luminació a l'Estat espanyol i que continua a l'alça, amb una facturació que l'any passat va superar els 1.280 milions d'euros, a causa de les seves millores en eficiència energètica i durabilitat.

Tot i la tranquil·litat del sector i el baix percentatge que ocupen els llums halògens en el mercat, la Unió Europea pronostica que la prohibició d'aquest tipus de bombetes comportarà la pèrdua de 6.800 llocs de feina a les plantes de fabricació de llums halògens de tot Europa.

De fet, la mateixa Unió Europea, el 2015, va acceptar allargar l'eliminació total dels llums halògens fins al 2018 per poder “garantir una adaptació plena” del sector a la nova realitat.

LA XIFRA

115
euros,
de mitjana, està previst que s'estalviïn els usuaris durant la vida útil de cada bombeta de nova generació.

Seguint els passos de la bombeta

Els llums halògens deixaran de fabricar-se justament quatre anys després que una altra directiva europea aprovés l'eliminació de la bombeta incandescent. Va ser justament l'1 de setembre del 2012 quan va entrar en vigor una normativa de la UE que estipulava que la bombeta inventada per Thomas Edison fa 137 anys havia de deixar de comercialitzar-se.

En aquell moment les halògenes es presentaven com una alternativa a la bombeta, ja que en el cas de la clàssica un 95 % de l'energia es transformava en calor i només un 5% servia per il·luminar.

Els llibres d'història recullen que la bombeta incandescent va ser creada per Edison l'any 1879 i que el primer focus va durar encès 48 hores seguides. En realitat, però, hi ha constància que tres dècades abans Heinrich Göbel, un rellotger alemany, ja havia fabricat làmpades amb un filament de bambú carbonitzat dins d'un bulb en què havia fet el buit per evitar l'oxidació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia