Societat

festes i tradicions

Torredembarra enceta una festa major d'aniversaris

El Ball de Bastons i la Fanfara celebren vint anys i els Grallers de la Torre, quaranta

La cultura popular i la tradició s'uniran als concerts i els esdeveniments que tanquen la temporada estival

Des d'avui fins al 5 de setembre els torrencs viuran la festa major de Santa Rosalia, una celebració que enguany serà rodona, ja que alguns dels seus elements més tradicionals estan d'aniversari. La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra ha elaborat un programa festiu amb més de cinquanta propostes per a tots els gustos.

Dins els elements més tradicionals de les festes, el Ball de Bastons i el grup instrumental de vent i percussió La Fanfara celebren el seu vintè aniversari, i els Grallers de la Torre fan quaranta anys. “Celebrar aniversaris és una manera d'adonar-nos que allò que algun dia algú va crear o recuperar segueix actiu, que hi ha relleu, que la maquinària segueix funcionant i, en definitiva, que la festa és ben viva”, afirma David Morlà, de l'Agrupació de Balls Populars i la comissió de festes.

Aquest vespre, després de la tronada, al pati del Castell, el pregó de Josep Font Gumfaus obrirà oficialment la festa. Demà, a les set de la tarda, sortirà la cercavila dels vint anys del Ball de Bastons des de la plaça Mossèn Joaquim Boronat. En acabar, a la plaça del Castell, tindrà lloc la trobada de balls de bastons de Catalunya. Els actes més tradicionals, però, tindran lloc divendres que ve, 2 de setembre, amb la jornada coneguda com la Rosalieta, dedicada als infants; el dia 3, vigília de Santa Rosalia, amb la plantada dels elements del seguici popular, la cercavila de vigília i el ball parlat del ball de gitanes, i principalment el dia 4, diada de Santa Rosalia. En aquesta jornada no hi falten l'ofrena floral, el balls parlats del ball de diables i del ball de Serrallonga, la diada castellera (enguany amb les colles Nens del Vendrell, Xiquets de Tarragona i Nois de la Torre), el seguici popular, la Carretillada i el castell de focs.

A més del pes important del seguici popular en la festa major, també destaca la part musical, amb la inclusió de dos concerts de la Roca Foradada en el programa (el jazz d'Anthus avui i les havaneres de Port Bo demà), el concert de Miquel del Roig després del ball de gralles de la nit de la Desvetlla dels Gegants, i les actuacions de les orquestres Marinada, Hotel Cochambre i Raggatunning, entre d'altres. També cal destacar que aquest any es recupera la xaranga després del castell de focs per retornar les bèsties al seu local i tenir un final més festiu.

La festa

Del 26 d'agost al 5 de setembre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona