Societat

itàlia

terratrèmol

Desenes de morts pel terratrèmol que sacseja el centre d'Itàlia

Protecció Civil eleva a 73 la xifra de víctimes mortals, que encara pot augmentar perquè hi ha molts persones desaparegudes

El sisme té l'epicentre a la regió del Rieti i afecta greument els municipis d'Amatrice i Accumoli

Almenys 73 persones han mort després del fort terratrèmol de 6,2 graus a l'escala de Richter ha sacsejat aquest dimecres a la matinada el centre d'Itàlia, segons el primer balanç de víctimes ofert per l'agència de Protecció Civil. El recompte encara pot augmentar perquè hi ha moltes persones sota la runa dels edificis.

En declaracions a la premsa a Roma, la responsable d'emergències de Protecció Civil, Immacolata Postiglione, ha precisat que 53 de les víctimes mortals s'han produït a les localitats d'Accumoli i Amatrici, a la província de Rieti, a la regió del Laci, i les altres 20 a Arquata del Tronto, a la regió de les Marques. En el primer balanç de ofert aquest migdia Postiglione havia comptabilitzat 38 morts, però ja ha advertit que calia sumar-hi “desenes” de desapareguts i que seria“molt difícil oferir una xifra precisa”.

L'epicentre del sisme s'ha produït a les 3.36 hores a només 4 kilòmetres de profunditat entre els municipis d'Accumoli i Amatrice i ha afectat greument diverses localitats de la zona.

En aquesta última població s'han registrat fins ara 40 víctimes mortals. El seu alcalde, Sergio Pirozzi, ha alertat que la situació que es viu a l a localitat és dramàtica.

“S'han ensorrat edificis sencers, les cases del centre, tres quartes parts de la població estan destruïdes”, ha explicat a Adnkronos. “Això és un veritable drama, estic enmig d'un poble que ja no existeix”, ha exclamat. Segons Pirozzi, la prioritat ara és rescatar les persones atrapades sota la runa.

Les imatges que arriben de la zona mostren edificis totalment destrossats pel fort sisme, que ha tingut diverses rèpliques de 5,1 i 5,4 graus a l'escala de Richter. Gairebé una hora després s'ha produït una rèplica de 5,4 graus de magnitud amb epicentre entre Norcia, a Perusa, Castelsantangelo sul Nera, a Macerata, i hipocentre a 8,7 quilòmetres de profunditat, segons l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia.

L'alcalde d'Accumoli, Stefano Petrucci, ha informat que el balanç de víctimes al seu municipi, que comprèn 17 nuclis, s'eleva de moment a 7 persones, entre els quals hi hauria quatre membres d'una mateixa família, dos d'ells “nens petits”.

Després de recórrer la població i els seus voltants, l'alcalde ha explicat a RaiNews24 que “cap casa sembla habitable, faran falta tendes de campanya per a tota la població”.

En aquest municipi, el a més pròxim a l'epicentre, també hi hauria turistes atrapats entre la runa de l'Hotel Roma, al centre, segons el diari La Repubblica.

A Pescara del Tronto, a Arquata (Les Marques), són ja deu els morts. El responsable del centre de Protecció Civil de la regió de Les Marques, Maurizio Ferretti, ha precisat que “hi ha vuit víctimes en Arquata del Tronto i dues a altres parts de la població”. A més, ha indicat que encara hi ha desapareguts i que “s'està portant a terme un reconeixement de les cases”.

“El poble ja no existeix, gairebé totes les cases de Pescara del Tronto s'han ensorrat”, ha assenyalat l'alcalde d'Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a Adnkronos. “Els bombers estan treballant perquè la situació és terrible i hi ha persones sota les cases ensorrades”, ha precisat.

La xifra de víctimes mortals i ferits pot augmentar en les properes hores. Els equips de rescat tenen dificultats per arribar en algunes de les zones afectades, pels esfondraments i per diverses fuites de gas provocades pel sisme, segons ha informat la Creu Roja a la premsa italiana.

Els cossos d'emergència estan treballant per ajudar totes les persones atrapades sota la runa. El govern italià i la Creu Roja mobilitzen recursos cap a la zona.

El departament de Protecció Civil, depenent del Consell de Ministres, ha assenyalat que han enviat mitjans especials als llocs afectats, com la localitat d'Amatrice. El president italià, Sergio Mattarella, i el primer ministre, Matteo Renzi, mantenen contacte directe amb Protecció Civil per seguir l'operatiu.

Segons l'organisme d'emergències, ja s'han instal·lat quatre camps amb tendes, cuines i sanitaris a diversos punts de la zona amb una capacitat de 250 persones cadascun.

Sisme comparable amb el de l'Aquila

El terratrèmol d'aquesta matinada no és el primer que afecta aquesta regió italiana. De fet, l'epicentre del sisme d'aquesta matinada és a només 60 kilòmetres de L'Aquila, on 6 d'abril del 2009 una sacsejada de 6,3 graus de magnitud va provocar més de 300 morts i un miler de ferits.

Segons el director de Protecció Civil, Fabrizio Curcio, el terratrèmol d'aquest dimecres és “comparable” amb el registrat fa set anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona