Societat

seguretat

la polèmica del CIE

La policia actualitza el pla de seguretat del CIE de Barcelona

N'informa el jutge de control

L'Ajuntament demana l'accés dels bombers, després de la primera denegació

La polèmica institucional pel tancament del centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona es reactiva, després que el 20 de juliol una jutgessa denegués al consistori d'Ada Colau la seva inspecció amb l'objectiu de tancar-lo perquè no compleix la normativa de seguretat. La policia espanyola ha informat ara el jutge de control del centre –encarregat de vetllar pels drets fonamentals dels privats de llibertat– que n'està actualitzant el pla de seguretat, arran de les obres.

El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que des del 2012 té la responsabilitat de control del CIE –que comparteix amb el jutjat 30–, va rebre la petició del consistori barceloní perquè es permetés als bombers entrar al CIE per aclarir si realment no té un pla d'evacuació, com indiquen els expedients administratius, i després de les obres efectuades des de l'octubre passat, que van obligar a tancar el centre. Les obres van ser instades pel jutge Aguirre i van incloure millores com ara dotar les cel·les de lavabos, retirar les mampares que separen les visites dels familiars i garantir aigua calenta a les dutxes.

Abans de resoldre res, el jutge va requerir a la policia si el CIE té un pla d'evacuació. La resposta donada ara és que sí: des del 2006, quan es van fer les obres de comissaria al CIE. Ara, el modernitzen. El jutge ho comunicarà al fiscal d'estrangeria perquè n'opini i resoldrà la resposta al consistori.

El CIE de Barcelona va recloure 738 homes sense documentació el 2015, la majoria amb antecedents penals; d'aquests, van ser expulsats un 28%. La resta van quedar en llibertat després d'estar un màxim de 60 dies tancats.

L'intern ha estat visitat en un psiquiàtric

L'intern amb problemes de salut mental que està tancat al CIE de la Zona Franca, per ordre d'un jutjat de Vilanova i la Geltrú per ser expulsat, ha estat visitat en un hospital psiquiàtric, des del qual s'ha resolt que no requereix un internament mèdic. Així ho va fer saber la direcció del CIE, a càrrec de la policia espanyola, al jutge de control del centre, que ara és el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, segons fonts properes al centre. Aguirre, arran de l'alerta donada per l'ONG Tanquem els CIE, va requerir els informes mèdics d'aquesta persona estrangera, que —segons es precisa— està sota control mèdic per evitar que es pugui autolesionar. L'entitat en reclama la llibertat. El Síndic de Greuges va anunciar ahir que investigarà el cas i l'alcaldessa, Ada Colau, ho va qualificar de “molt preocupant”.

L'assistència mèdica al CIE de la Zona Franca està garantida, segons els responsables. El director deriva els casos a hospitals i ambulatoris interns i, després, n'informa el jutge. Un cas recent és el d'un home ingressat al Clínic per problemes cardiovasculars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia