Societat

L'estudi dels volcans

Elegeixen Olot per fer-hi un congrés internacional de vulcanologia

La trobada científica tindrà lloc el 2018, reunirà entre 100 i 150 especialistes d'arreu del món i estarà dirigida pel geòleg olotí Xavier de Bolós

L'Associació Internacional de Vulcanologia i Geoquímica ha escollit Olot perquè sigui la seu del setè congrés internacional de volcans monogenètics International Maar Conference (IMC), previst pel maig del 2018. Serà el primer cop que aquesta trobada es fa a l'Estat espanyol. S'espera que hi participin entre 100 i 150 científics, majoritàriament geòlegs i vulcanòlegs, però també especialistes en altres disciplines, com ara paleontòlegs i climatòlegs.

La candidatura d'Olot va ser escollida en l'IMC que s'ha celebrat recentment a la Xina. L'anunci el va fer ahir el vulcanòleg olotí Xavier de Bolós, impulsor de la iniciativa (va defensar la candidatura en el congrés de la Xina) i director de l'esdeveniment, que té la col·laboració de l'Ajuntament, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la Fundació d'Estudis Superiors (FES).

La trobada d'Olot se centrarà en els volcans de tipus maar, caracteritzats per tenir poca altura i haver format uns cràters molt amples. Són fruit d'erupcions explosives produïdes pel contacte entre la lava i l'aigua subterrània i, per això, a l'interior del cràter, s'hi solen formar llacs. Un cas emblemàtic –va posar d'exemple De Bolós– és la Crosa de Sant Dalmai, on es va formar un llac que va ser dessecat el segle X.

Aquests congressos –va continuar el geòleg olotí– se celebren en zones volcàniques perquè al costat de les sessions teòriques, en què es presenten els darrers estudis, s'organitzen visites sobre el terreny. El programa no es confeccionarà fins d'aquí a uns mesos, però és probable que junt amb les activitats estrictament científiques se'n preparin d'altres de caire divulgatiu. Aquesta cita internacional s'afegeix a iniciatives científiques i acadèmiques sobre volcans que s'han fet a Olot els darrers anys, com ara la primera edició del Volcandpark i els estudis de postgrau de vulcanisme que ha organitzat la FES. Aquesta fundació –va explicar el regidor Estanis Vayreda– serà l'encarregada de donar el suport logístic al congrés.

Fins ara, l'IMC s'ha celebrat a Daun (Alemanya), Lajosmizse (Hongria), Malargüe (Argentina), Auckland (Nova Zelanda), Querétaro (Mèxic) i Txangtxun (Xina).

LA DATA

05.2018
És el mes
en què tindrà lloc a la ciutat garrotxina el setè International Maar Conference

LA XIFRA

6
edicions
d'aquest congrés internacional s'han celebrat fins ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona