Societat

Justícia

Els jutges de l'agost, desbordats

Quatre magistrats de l'Audiència de Barcelona suporten aquest any una feina excessiva, malgrat que és un mes inhàbil judicialment

Cada un resol al dia uns sis recursos de petició de llibertat de reclusos de la demarcació

“Ahir vaig estar fins a les onze de la nit davant l'ordinador a casa.” María Jesús Manzano Meseguer, magistrada de la secció 20 de l'Audiència de Barcelona, il·lustra amb aquesta frase l'excessiva feina que suporten aquest any els components de l'anomenada sala de vacances de l'Audiència, que assumeix la feina de les onze seccions d'àmbit penal, que atenen els casos delictius de la demarcació barcelonina, mentre els companys gaudeixen de l'estiu.

L'article 183 de la llei orgànica del poder judicial especifica que els dies d'agost, com els festius, dissabtes i diumenges, són “inhàbils per a l'activitat processal”, excepte per als procediments urgents. Aquests casos inclouen principalment les causes penals, amb persones enviades a la presó, però també incapacitacions o internaments d'urgència. Per això, tot i que es digui que els jutjats tanquen a l'agost, aquesta és una veritat a mitges. Els jutjats d'instrucció, que investiguen les causes penals, funcionen els 365 dies de l'any amb les guàrdies, tot i que aquests dies magistrats, secretaris judicials i funcionaris són menys de la meitat i es cobreixen els uns als altres.

La sala de vacances de l'Audiència de Barcelona està formada per quatre magistrats, els quals treballen en dos torns de quinze dies. Els quatre magistrats formen, amb combinacions, fins als onze tribunals penals (formats per tres jutges) i es designa qui és el ponent en cada un. És a dir, que els jutges no poden escollir l'assumpte a resoldre, sinó que els arriba assignat per aquest repartiment. Els magistrats de la sala de vacances no cobren cap suplement per treballar a l'agost. Cada ponent s'estudia el cas i l'exposa als companys, on tots deliberen si cal acceptar o denegar el recurs d'apel·lació, i després es redacta la interlocutòria. La majoria són peticions de revocació de la presó preventiva, però també resolen sobre permisos penitenciaris.

Maria Josep Feliu, magistrada de la secció 22 de l'Audiència i que ha treballat en els dos torns de la sala de vacances, confirma el seu desbordament. “Ha estat un estiu difícilment assumible, amb una càrrega de treball molt gran”, afirma la magistrada que duu la presidència del segon torn de la sala. Cada magistrat ha assumit una mitjana de sis casos per resoldre al dia. “Són causes que no coneixem, que t'has de mirar bé perquè hi ha en joc drets fonamentals. Ho resolem tot molt ràpidament, potser anem més directes en la redacció”, admet Feliu. També han celebrat una vintena de vistes, en què defensors i acusacions exposen els raonaments jurídics i personals de la persona privada de llibertat.

Luis Fernando Martínez Zapater, magistrat de la secció 7 i que ara s'encarrega de la presidència de la sala de vacances també és sincer: “Aquest ritme de treball és excepcionalment onerós. No és assumible. En vint dies haurem fet unes 480 resolucions. Gairebé hem redactat al dia el que fem en una setmana.” La magistrada de la secció 5 Alícia Alcaraz Castillejos hi afegeix que “són causes complexes, no només en volum”, i que amb aquest intensiu d'estiu ja hauran arribat a completar el mòdul de feina que els demana el Consell General del Poder Judicial per a tot l'any.

La sala ha resolt recursos contra ordres de presó preventives recents, de persones detingudes al juliol i a l'agost, però també de causes obertes fa mesos. “Legalment no hi ha límits per recórrer contra les ordres de presó, hem tingut casos que era la tercera i la quarta vegada que se sol·licitava la llibertat”, explica Feliu. Del total de resolucions, la sala de vacances revoca un 10% justet de presons preventives.

En vista d'aquesta situació, Feliu manifesta que sol·licitaran “la revisió del nombre de magistrats de la sala de vacances, i que com a mínim n'hi ha d'haver sis”. Ara no són ni una secció, formada per cinc magistrats.

LES XIFRES

4
magistrats
formen l'anomenada sala de vacances de l'Audiència, i assumeixen onze seccions penals.

LES FRASES

480
resolucions
sobre la llibertat de persones empresonades han dictat els magistrats de la sala de vacances de l'Audiència de Barcelona en vint dies.
És un ritme onerós. Resolem al dia el que s'acostuma a realitzar en una setmana
Luis Fernando Martínez
magistrat de la secció 7 i president sala vacances
No hi ha límit en presentar recurs contra la presó, i cal ampliar la sala de vacances a sis jutges
Maria Josep Feliu
Magistrada de la secció 22 i presidenta sala vacances


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar