Societat

frança

La polèmica del 'burquini'

El Consell d'Estat francès suspèn la prohibició del ‘burquini'

La màxima instància administrativa tomba el decret aprovat a Villeneuve-Loubet, a la Costa

La decisió pot establir jurisprudència per a la trentena de municipis que han aprovat mesures similars

El Consell d'Estat, la màxima instància administrativa de França, ha ordenat aquest divendres la suspensió del decret municipi de Villeneuve-Loubet, a la Costa Blava, que prohibia l'ús del burquini com a peça de bany amb l'argument que alterava l'ordre públic. La decisió pot afectar la trentena de municipis que han aprovat mesures en el mateix sentit.

L'organisme ha respost així al recurs presentat per la Lliga dels Drets Humans (LDH) contra el decret municipal, que havia estat validat prèviament per un tribunal administratiu de Niça. La normativa local vetava a les platges del municipi l'anomenat burquini –el banyador islàmic que cobreix totalment el cos de la dona– i qualsevol vestimenta que “no s'adeqüi a les bones costums i el laïcisme”.

El Consell d'Estat considera en la seva resolució que no es poden restringir les llibertats a menys que es demostri que hi ha una amenaça per a l'ordre públic.

En un comunicat, l'òrgan administratiu assenyala que tot i que l'alcalde té com a tasca conciliar la seguretat amb el respecte de les llibertats dels habitants, en el cas d'aquesta població “no hi ha elements que permetin deduir riscos de l'ordre públic com a resultat de la roba de bany de certes persones”. “En absència de tals riscos, l'alcalde no podia adoptar una mesura prohibint l'accés a la platja i al bany”, afegeix l'òrgan judicial.

La decisió havia generat molta expectativa per la possibilitat que estableixi jurisprudència i obligui a fer marxa enrere a la trentena de municipis que han aprovat prohibicions similars. L'organisme no estén la resolució a la resta del país, però aquesta és important perquè podria aplicar-se cada vegada que hi hagi nous recursos contra aquestes prohibicions.

Els municipis on ja està marxa el veto al burquini podrien ara derogar-lo per iniciativa pròpia, per estalviar-se la previsible onada de demandes. De totes maneres, el dictamen del Consell deixa la porta oberta a mantenir mesures d'aquest tipus si es demostra que existeix alguna amenaça contra l'ordre públic.

L'alcalde de la localitat de Sisco, a Còrsega, el socialista Pierre Vivoni, que va prohibir el burquini després d'una baralla entre joves corsos i famílies d'origen magribí, ha avançat que “si la tensió es manté alta” no derogarà la mesura perquè el Consell d'Estat no li ho sol·licita “personalment”.

Prohibició polèmica

“Esperem que sigui el final d'una polèmica, una polèmica essencialment política”, ha assenyalat a la sortida de l'audiència l'advocat de la LDH, Patrice Spinosi.

Tot plegat va començar a principis d'agost, quan l'Ajuntament de Cannes va ser el primer en prohibir el banyador islàmic a les seves platges. Gairebé la totalitat de municipis de la Costa Blava, i alguns del nord del país, es van sumar a la iniciativa, que va ser recorreguda per organitzacions com l'LDH o el Col·lectiu contra la islamofòbia.

La normativa municipal preveia multes de 38 euros, que només s'han imposat a quatre municipis francesos, però la seva aplicació ha deixat imatges xocants per a l'opinió pública. Les fotografies de dues banyistes a Niça i Cannes cobertes amb un mocador i una túnica que van ser obligades a treure's aquestes peces per agents de policia va encendre el debat a les xarxes socials.

Divisió al govern

El govern de la república ha descartat promoure una legislació específica de caràcter estatal, però els seus membres no tenen una posició unànime sobres les iniciatives locals que prohibeixen el banyador islàmic.

Així, mentre el primer ministre, Manuel Valls, s'ha mostrat a favor d'aquestes mesures locals, la titular d'educació, Najat Vallaud-Belkacem, ha advertit que aquestes prohibicions suposen “una deriva perillosa per a la cohesió nacional”.

La majoria dels municipis on la mesura està en vigor estan governats per la dreta, que ha demanat a l'executiu socialista que no deixi els alcaldes “desemparats” en aquesta qüestió. L'oposició conservadora sol·licita mesures concretes i l'expresident i aspirant a les primàries de la dreta per a les properes eleccions municipals, Nicolas Sarkozy, ha proposat prohibir qualsevol símbol religiós a l'escola, la universitat, l'Administració i les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona