Societat

Solidaritat

Vint voluntaris fan companyia a avis que viuen sols a Lleida

El servei forma part del pla del voluntariat sènior de la Paeria, que ja suma 250 persones grans que ajuden en diversos àmbits

La majoria només volen fer la xerrada o passejar, però també es fan petits encàrrecs

Gent gran que ajuda gent gran és el lema d'aquest projecte de l'àrea de serveis a les persones de l'Ajuntament de Lleida i que des de fa poc temps es concreta en aquest servei d'acompanyament a avis i àvies que viuen sols.

Es tracta de voluntaris, també grans, que es presten a ajudar en diferents àmbits socials o culturals, però que en aquest cas ajuden i fan companyia a persones grans que viuen soles, que tenen problemes de mobilitat o que no tenen una xarxa social d'acompanyament, ja sigui familiar, d'amistats o en entitats.

Així, una vintena d'aquests voluntaris sèniors han ajudat 18 avis i àvies de Lleida, un suport que es tradueix en un parell de visites setmanals en les quals se surt a caminar una mica i es fa petar la xerrada. En definitiva, la demanda és fer companyia durant almenys una hora a aquesta gent gran que viu sola.

L'alcaldessa accidental, Montse Mínguez, va visitar ahir la Catalina Martín, una àvia de més de 80 anys del barri de Cappont. Viu sola i té dificultats de mobilitat. A part de les cures de la seva família i de l'atenció domiciliària per a tasques de neteja i fer menjars, la Catalina rep dos cops per setmana la visita de la Cinta Mateu, una voluntària sènior amb qui parla i miren la televisió durant una estona. La Catalina explicava que estava molt contenta d'aquest servei i que ja s'apreciava molt la Cinta per la companyia que li feia.

Aquesta va argumentar que, en estar sense feina i amb els fills grans, tenia ganes de fer coses “i que no sempre tot es fa per diners”, per la qual cosa “ajudar els altres en petites coses omple molt i fas un servei que és millor que estar a casa sense fer res”.

Mínguez, per la seva banda, va explicar que la Paeria ja té 250 voluntaris sènior en actiu, dels quals un 60% són dones i tenen entre 50 i 65 anys.

I no només fan acompanyament a la gent gran, sinó que també són voluntaris per la llengua, fan assessorament a emprenedors i en economia domèstica, fan accions de sensibilització mediambiental o social, col·laboren amb el Banc dels Aliments o en activitats infantils.

LES XIFRES

60
per cent
dels voluntaris sèniors de Lleida són dones i tenen entre 50 i 65 anys.
21.000
avis i àvies
hi ha a Lleida, segons les dades estadístiques, una xifra que es manté estable des de fa anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró