Societat

Mor Joaquim Barraquer, l'oftalmòleg del mil·lenni

El prestigiós doctor, de 89 anys, va innovar en la cirurgia de les cataractes i va ser l'ambaixador de l'oftalmologia catalana a tot el món

Va crear una fundació per operar gratis als països empobrits

Va fer la seva primera operació de cataractes amb només 13 anys, i el mateix dia que va morir el seu pare li va extreure les còrnies i les va implantar a dues persones sense recursos. L'oftalmologia era la seva vida. Per això va estar tan orgullós quan l'any 2000, en un congrés internacional a l'Índia, el van nomenar Oftalmòleg del Mil·leni, i per això també el 2003 va vendre un exclusiu Mercedes que un rei egipci havia regalat al seu pare per crear una fundació que es dedica a operar gratis en països empobrits.

Joaquim Barraquer, fill del professor Ignasi Barraquer, fundador de la clínica que porta el seu nom, i nét del primer catedràtic d'oftalmologia de la Universitat de Barcelona, va morir ahir amb 89 anys a casa seva. La nissaga continua amb els seus fills, nebots i néts.

Nascut a Barcelona, es va llicenciar en medicina l'any 1951 i va completar la seva formació amb doctorats a Madrid, l'Equador i Colòmbia. La seva principal aportació ha estat en la cirurgia de cataractes, en què l'any 1958 va introduir una tècnica amb què, gràcies a la injecció d'un enzim, s'aconseguia desprendre el cristal·lí. Fins aquell moment l'extracció es feia de manera mecànica i aquesta innovació va ser cabdal, com destacava ahir el president de la Societat Catalana d'Oftalmologia, José García-Arumi. “Tenia un gran nivell com a cirurgià de cataractes. Ara la tècnica que ell va implantar ja no s'utilitza, perquè s'ha avançat molt, però en aquell moment va ser una revolució.”

També va ser un dels pioners al món en la inclusió de lents intraoculars per corregir la miopia i és reconeguda internacionalment la seva aportació als trasplantaments de còrnia, ja que la clínica Barraquer és una referència mundial en aquesta especialitat. L'any 1962 va fundar el primer banc d'ulls d'Europa per al tractament de la ceguesa. “Sens dubte formava part d'una nissaga d'oftalmòlegs que han estat ambaixadors de l'oftalmologia catalana al món”, subratlla García-Arumi.

Va ser nomenat doctor honoris causa en una dotzena d'universitats, membre honorari de 40 associacions científiques i actualment era catedràtic de cirurgia ocular de la Universitat de Barcelona i continuava com a director de l'Institut Universitari Barraquer i del mateix Centre d'Oftalmologia Barraquer, on se'l continuava veient vestit sempre d'un blanc impecable. “ Fa tres mesos va haver-hi un congrés al Clínic i, encara que ja estava malalt, hi va assistir”, recordava Arumi.

100.000 operacions

El seu pare va deixar d'operar als 75 anys, però ell, que vivia al mateix edifici del centre d'oftalmologia, encara feia, fins fa poc, unes 15 intervencions a la setmana. En total en devia fer 100.000. Però sempre recordava la primera, la dels 13 anys. Acostumava a acompanyar a la sala d'operacions el seu pare, que un dia li va dir: “Aquest home ha perdut l'ull perquè té un tumor, però vull que abans l'operis tu de cataractes.” Ho va fer, i en les entrevistes solia explicar quina havia estat la reacció del pare, a qui considerava “un geni”: “Quina llàstima, haver de treure aquest ull, perquè t'ha quedat perfecte.” Operava a cel obert, en sales amb cúpules de plàstic transparent perquè els estudiants ho poguessin seguir en directe. I era un enamorat de la música.

Ahir el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, resumia la seva importància com “el representant d'un grup d'especialistes que han portat el prestigi de l'oftalmologia catalana arreu del món”. I destacava també la tasca social, ja que a la mateixa clínica privada sempre ha funcionat un dispensari on la gent amb pocs recursos paga segons les seves possibilitats. El president Carles Puigdemont se n'acomiadava amb una piulada: “Home de gran talent i prestigi. Descansi en pau.”

LES FRASES

Formava part d'una nissaga que ha estat ambaixadora de l'oftalmologia catalana al món
José García-Arumi
societat catalana d'oftalmologia
Era el nom propi que representava els d'especialistes que han donat prestigi a la nostra oftalmologia
Jaume Padrós
president col·legi de metges
Ha estat líder en l'oftalmologia mundial. La medicina catalana li estarà eternament agraïda
Antoni Comín
conseller de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES