Societat

La contraportada

El castell i la comtessa

Les administracions estatals i catalana no aclareixen qui és propietari de les runes del castell de Querroig i la comtessa d'Empúries les reivindica

L'associació Salvem Querroig ha picat a les portes de les administracions catalana, francesa i espanyola per aclarir a qui pertanyen les restes del castell de Querroig però no ha aconseguit per ara cap resposta. L'entitat s'ha fixat com a objectiu la restauració i promoció de la torre i les muralles de l'antiga fortalesa situada a la carena de l'Albera, a la frontera entre els municipis de Banyuls, Cervera de la Marenda i Portbou, i integra representants dels tres municipis. El president de l'entitat, un nord-català de Banyuls, Stéphane Drouet, s'ha entrevistat fins i tot amb els responsables de la comissió mixta de l'afitament de la frontera entre els dos estats. Per poder començar a netejar i actuar sobre el jaciment, Drouet ha anat a consultar els arxius i ha trobat un document en el qual es menciona l'últim propietari: el text és del 1309 i el titular del castell és ni més ni menys que Ponç Hug, comte d'Empúries (que també regentava el castell de Quermançó). Incansable, Drouet ha contactat amb els hereus de la nissaga i per fi ha obtingut una resposta: Sol María de la Blanca de Medina i Orléans-Braganza, comtessa d'Empúries, li ha contestat molt amablement, des de París i amb segell de la fundació Casa Ducal de Medinaceli, amb seu a Sevilla, que efectivament Querroig és seu i dóna permís a l'associació per fer-hi les tasques de salvaguarda. La setmana passada, amb una subvenció del Consell General nord-català, l'associació va fer que un arquitecte especialista en arqueologia medieval procedís a l'afitament del jaciment. Els passos següents haurien de ser la consolidació i la il·luminació del jaciment amb energia solar. El repte, però, és trobar recursos financers. “Tenim molt de suport moral però poca ajuda financera. Ens falten socis”, lamenta Stéphane Drouet. El seu objectiu és fer d'aquest espai situat en terres catalanes i dividit entre dos estats i tres municipis, un punt de trobada europeu. Per això el proper 13 de maig, Dia d'Europa, l'associació organitzarà una caminada al cim de Querroig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona