Societat

FRANCESC X. GRAU

RECTOR UNI. ROVIRA I VIRGILI I PRESIDENT DELS RECTORS CATALANS

“No haurien de pagar més del 16%”

matrícula

“S'ha de recuperar el finançament públic per a la universitat i abaixar la participació dels estudiants”

“No discuteixo que el ministeri canviï els requisits de beques, però no estic d'acord en com ho vol aplicar”

Químic
Francesc Xavier Grau i Vidal és el rector de la Universitat Rovira i Virgili des del maig del 2010. Nascut a Lleida (1958), és doctor en ciències químiques (1986) per la Universitat de Barcelona i catedràtic d'universitat de mecànica de fluids (2001) per la URV. És el president de l'Associació Catalana d'Universitats.

El curs que ve, i per primer cop, el preu de les matrícules universitàries es pagarà en funció de la renda familiar. El govern ha establert sis llindars que van de les rendes més baixes a les més altes i que suposaran que els alumnes o bé no paguin res (els becats) o bé s'hagin de pagar fins al 25% de la seva formació, el màxim permès per llei. En la inicial proposta del govern, una renda alta eren uns ingressos bruts de 45.150 euros anuals per a una família de quatre persones.

Què opina del nou model de taxes. Hi està d'acord?
D'entrada cal constatar que aquesta és una mesura extraordinària que s'emmarca en un context de crisi molt profunda. Si no hi hagués crisi, no n'estaríem parlant.
Com hem arribat aquí?
Avui tenim un finançament públic global a la universitat menor que el del 2009. Fixi's que, el 2010, el finançament universitari era de mil milions i escaig, i aquest 2012 ha baixat als 735 milions. S'ha fet un augment de les taxes universitàries perquè el finançament públic és molt petit, però s'ha d'aconseguir recuperar el finançament públic i abaixar la participació dels estudiants al 16%, per exemple.
El nou model perjudica les classes mitjanes?
Tinc la sensació que a molta gent que som de classe mitjana, entre la qual m'incloc, ens tracten de rics. Jo no tinc sentiment de ser ric, però sempre estic a la banda alta i haig de pagar per tot. Això, que és una qüestió de model de societat, del model de societat que volem i que marcarà el nostre futur, és un debat que no hem fet i s'ha de fer.
Creu que hi pot haver conflictivitat a les universitats per l'augment de les taxes?
Hem d'assumir que hem de passar per sacrificis que ens afecten a tots, i espero que no hi hagi uns conflictes que no ens durien enlloc. Espero que com a país sapiguem mantenir la cohesió social. Són coses que afecten el dia a dia de les persones i estem en una situació molt greu. Pot passar de tot.
Per l'augment de les taxes baixarà el nombre de matriculacions?
Podria afectar, però amb la crisi molts joves no troben feina i molts s'apuntaran a la universitat per millorar la formació. La universitat continua donant millors perspectives laborals i, per tant, pesarà més el fet de voler millorar la formació que les taxes... El que em preocupa són els màsters, perquè hi ha moltes diferències entre comunitats. A Galícia fer un màster costa la meitat.
Un altre greuge?
Sí, però no oblidem que aquí continuem tenint més competitivitat. Ens ve gent de tot arreu.
Com veu que es penalitzi la repetició de crèdits?
Si es demostra que els estudiants es matriculaven a crèdits preveient que potser no podrien examinar-se, es donarà la raó als que han pres la mesura. El que queda clar és que fent pagar més pels crèdits suspesos es potencia que un curs avanci en bloc i que hi hagi un seguiment més homogeni.
S'endureixen els requisits per atorgar beques.
No discuteixo que el ministeri hagi canviat els requisits, que es demani un mínim rendiment, però no estic d'acord en com ho vol aplicar. Si una persona té unes condicions i l'any que ve ho canvien tot, no se li dóna temps per adaptar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona