Escapades

Catalonia Sacra

Turisme religiós

Catalonia Sacra, un projecte impulsat pels deu bisbats amb seu a Catalunya, convida a visitar el patrimoni cultural de l'Església

Conscients de l'interès que genera el seu patrimoni cultural i del pes que va guanyant el turisme religiós, els bisbats catalans han estrenat Catalonia Sacra, un projecte de dinamització que dóna la possibilitat de conèixer més de 300 esglésies (catedrals, basíliques, monestirs, esglésies o ermites) de les deu diòcesis catalanes.

Actualment algunes esglésies o ermites amb alt valor patrimonial només resten obertes durant la celebració d'actes de culte, i això limita la possibilitat de visitar-les. Catalonia Sacra vol facilitar l'acostament al patrimoni cultural de l'Església. Així, ofereix visites sota demanda i un calendari anual de visites i rutes guiades, que es posaran en marxa aquesta tardor.

El projecte té diversos eixos. El primer convida a visitar les deu catedrals que hi ha a Catalunya. La majoria d'elles ja disposen d'un punt de recepció per acollir el visitant. Ara a aquesta oferta se li vol donar més èmfasi en el vessant informatiu i de difusió per tal de millorar l'atenció al visitant. A més, cada catedral esdevindrà «Casa de Catalonia Sacra», que remarcarà la seva centralitat respecte la resta d'espais de culte d'aquella diòcesi que s'han inclòs dins el projecte. En un futur, la idea és que totes les catedrals disposin de pantalles tàctils i d'aplicacions per a telèfons mòbils per facilitar la visita.

El segon eix convida a seguir rutes dins de cada un dels bisbats. Cada bisbat ha dibuixat quatre o cinc rutes dins del seu territori, de manera que mostrin la globalitat i l'interès del seu patrimoni. Les rutes s'aniran ampliant o modificant. Cada un d'aquests circuits es pot fer en un màxim de dos dies.

El tercer i darrer eix, que es desenvoluparà en una segona fase, és el que convidarà a fer rutes a través del país, prescindint de les divisions diocesanes que permetin tenir un relat concret de la història de l'Església a Catalunya. Sobre aquest conjunt de propostes, Catalonia Sacra facilitarà la visita al patrimoni ja sigui consultant al web la informació bàsica, demanant visites guiades per a grups a la carta o en les activitats guiades que s'aniran proposant anualment.

Aquest projecte vol sumar sinergies i col·laborar amb les institucions civils que impulsen iniciatives de difusió del patrimoni cultural. En el desenvolupament de Catalonia Sacra hi ha col·laborat la direcció general del Patrimoni de la Generalitat, i ha tingut l'assessorament de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.

Arquebisbat de Barcelona. Estès per l'àrea metropolitana de la capital i fins al ple Maresme. www.arqbcn.org Arquebisbat de Tarragona. Documentada ja al segle III, és la més antiga de les seus de la Península. www.arquebisbattarragona.cat Bisbat d'Urgell. La més extensa de les diòcesis, des de la Vall d'Aran fins al pla d'Urgell. www.bisbaturgell.org Bisbat de Girona. Cobreix des del nord del Maresme fins als Pirineus, i des de la Garrotxa i el Montseny fins a la Costa Brava. www.bisbatgirona.cat Bisbat de Lleida. S'estén per les Terres de Ponent. www.bisbatlleida.org Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Creat l'any 2004. www.bisbatsantfeliu.cat Bisbat de Solsona. A les terres centrals de Catalunya. www.bisbatsolsona.cat Bisbat de Terrassa. S'estén pel Vallès i part del Barcelonès. www.bisbatdeterrassa.org Bisbat de Tortosa. A cavall de Catalunya i el País Valencià. www.bisbattortosa.org Bisbat de Vic. Des del Ripollès fins a l'Anoia i del Montseny al Bages. www.bisbatvic.com

Tota la informació en un clic

El nou web www.cataloniasacra.cat és l'altaveu d'un projecte que va néixer al juliol i que té voluntat d'anar creixent en els propers anys. S'hi pot trobar la informació i actualitat referent a Catalonia Sacra, veure les rutes que es proposen, dates i horaris de visita, o descarregar-ne i consultar-ne materials de difusió. També s'hi pot reservar allotjament mitjançant un cercador. Els autors del projecte han vetllat per la qualitat i veracitat dels continguts. Des d'aquest espai web també es podrà descarregar Taüll, la revista sobre el patrimoni cultural de l'Església, i una agenda d'activitats culturals organitzades des dels bisbats, les parròquies o altres entitats de l'Església. Tot i que arrenca en català, el web tindrà properament versions en castellà, anglès i francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.