Urbanisme

La plaça Moragues genera debat a Sant Hilari Sacalm

Tres propostes de reforma de la plaça estan sotmeses a la votació dels veïns

L’Ajuntament diu que vol realçar la importància del monument

Alguns veïns creuen que només s’havia de netejar

L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha obert una consulta ciutadana perquè els veïns es pronunciïn sobre la reforma de l’emblemàtica plaça Moragues i el monument obra de Domènec Fita. Els veïns podran votar fins dimecres, 15 de setembre. Tres propostes són sotmeses a votació, i varien essencialment en el tractament del fossat que envolta el monument (amb o sense aigua), el paviment de la plaça (formigó, sauló o granit vermell) i l’enjardinament de l’entorn.

Pressupost participatiu

Entre la població i a través de les xarxes socials, però, hi ha veïns que interpreten que aquesta reforma va més enllà del que s’havia plantejat en el pressupost participatiu (d’allà va sorgir la idea), i que reclamaven una neteja del monument.

Judit Rossell és una de les veïnes que s’han involucrat en les crítiques per la manera com està portant aquest tema l’Ajuntament. A més dels comunicats que difon a les xarxes socials, ha iniciat tràmits com ara la petició d’un informe tècnic i jurídic a l’Ajuntament preguntant si les obres previstes poden perjudicar el monument. També ha fet la consulta als serveis de Cultura i Patrimoni de la Generalitat (el monument és inscrit a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya) i a la Fundació Fita.

“No volem que es reformi, només volem que es netegi i s’arregli, que és el que es demanava, perquè no s’ha fet manteniment”, resumeix Rossell, que assegura que parla en nom de veïns que “volen preservar la integritat i la identitat” d’aquest monument per Sant Hilari. Interpreta que s’està desvirtuant la proposta inicial. L’Ajuntament, per la seva banda, ha difós aquest estiu a les xarxes un vídeo en què el regidor Jordi Moragas explica les propostes de l’equip de govern.

Per l’alcalde, Joan Ramon Veciana (PIG-IdSelva), és evident que la plaça Moragues és un lloc emblemàtic del municipi i subratlla que precisament per això volen donar importància al monument, realçar-lo. “A més de la neteja que s’ha de fer del monument, cal afrontar la degradació de la plaça, que ha anat envellint, per rehabilitar-la en conjunt, incloent-hi el terra i paviment. Hem consultat la Fundació Fita i les tres propostes són respectuoses amb el monument. És bo i lògic que es comenti a les xarxes entre els veïns, és un espai important i per això se sotmet a votació. Des de l’Ajuntament no tenim preferència per cap de les propostes”, conclou l’alcalde.

Dos dels projectes han estat concebuts per l’arquitecte municipal i el tercer és de dos arquitectes del municipi.  La resposta sorgirà de les urnes el 15 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset limita les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana crema 5 hectàrees de canyissar i afecta espècies d’ocells

VILA-SANA