Urbanisme

L’obra nova s’ha encarit un 14% a Catalunya l’any 2021

Barcelona ciutat registra un increment de l’1,4% respecte del 2020

Tarragona registra la pujada més gran, un 22,5%, i Lleida la més petita, un 2%

El preu dels habitatges d’obra nova va augmentar un 14,4% a Catalunya el 2021, segons l’estudi d’oferta d’habitatge de nova construcció elaborat per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que atribueix aquest increment a la “reactivació” que ha viscut l’obra nova arreu del territori, que ha provocat que en algunes zones hagi crescut molt per sobre del seu ritme habitual. Així, Tarragona va ser la demarcació on més va pujar de mitjana el preu per metre quadrat útil, un 22,5%, fins als 2.421 euros. En el rànquing la segueix Barcelona, amb un augment del 15,3%, fins als 4.872 euros. L’augment a Girona, on es van presentar ahir els resultats de l’estudi, ha estat de pràcticament un 9%, fins a 3.721 euros el metre quadrat, i a Lleida, la demarcació on menys ha crescut, un 2%, fins a 2.181 euros.

L’estudi que fa anualment l’APCE se centra en els habitatges de nova construcció. En total, arreu de Catalunya s’han analitzat 1.015 promocions d’obra nova, que es troben repartides en 94 municipis i que sumen un total de 6.294 habitatges en venda, el 91% dels quals són pisos.

Canvi d’hàbits

Encara que només registra un increment de l’1,4% respecte a l’any 2020, el preu més elevat el continua registrant la ciutat de Barcelona, on el metre quadrat útil ascendeix fins als 7.159 euros. El contrast, però, entre el mínim augment que s’ha produït a la capital catalana comparat amb la resta de Catalunya s’explica, segons el president de APCE, Xavier Vilajoana, perquè la pandèmia ha canviat alguns hàbits i donat valor a alguns elements de l’habitatge, fet que ha disparat la demanda de pisos amb zona comunitària, piscina o terrassa. I fins i tot de cases unifamiliars, que han augmentat molt en demarcacions com Girona. I aquest tipus d’habitatge no es troba a Barcelona, ja que la capacitat de la capital catalana “és la que és”, segons va destacar Vilajoana en la presentació de les dades generals de Catalunya.

Ahir, durant la presentació a Girona, es va destacar el fet que mentre que el preu del metre quadrat puja, els preus de venda dels pisos baixen. L’explicació és que cada cop es fan pisos i cases més petits, fins al punt que a les comarques gironines ara la superfície dels habitatges nous és gairebé un 10% menor que la del 2020. En aquesta reducció hi torna a aparèixer la pandèmia com a detonant, ja que, segons Vilajoana, s’està veient que la gent està cada cop més disposada a “perdre superfície interior” per guanyar metres de terrassa. Tot plegat fa vaticinar als promotors que en els pròxims anys hauran d’afrontar més canvis en l’oferta immobiliària.

LA XIFRA

7.158
euros
és el que val el metre quadrat útil a Barcelona, la ciutat on en canvi s’ha produït un mínim augment del preu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona