Urbanisme

Figueres madura traslladar la Guàrdia Urbana a l’escorxador

Es preveu també la possibilitat que aquesta propietat municipal doni cabuda a un espai per a l’emergència social i que permeti l’ampliació de l’escola taller de la Fundació dels Oficis

El Consell Comarcal va retornar a l’Ajuntament l’espai cedit el juliol passat

Figueres està madurant la possibilitat de traslladar la seu central de la Guàrdia Urbana de la ciutat, ara a l’avinguda Salvador Dalí, a l’edifici del carrer de Vila-sacra, número 2, on hi ha hagut durant alguns anys l’escorxador del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Aquest espai és una parcel·la de propietat municipal de 6.112 metres quadrats, situada al costat de la depuradora de la ciutat, al vessant est.

El consistori figuerenc va cedir aquest espai al Consell Comarcal de l’Alt Empordà de manera gratuïta, amb l’objectiu de construir-hi i posar en servei un escorxador comarcal. En aquell acord es va concretar que la construcció i la posada en funcionament es durien a terme en un període de cinc anys, tal com va succeir.

L’any 2016 fins i tot s’hi va fer una aplicació de 1.647 metres quadrats, que s’afegien als 4.465 metres inicials construïts. L’entesa d’inici obligava a mantenir l’ús de l’espai com a escorxador fins a l’any 2027. El cas és, però, que la concessionària del servei, Carns Figueres, va entrar en concurs de creditors l’any 2018. Aquell procés va deixar sense efecte el contracte i el Consell Comarcal, un cop l’autoritat concursal va donar per tancat el procés judicial, va haver de revertir la cessió i va tornar la propietat municipal a l’Ajuntament.

Els actius de l’escorxador es van retornar al Consell Comarcal, des de l’administració concursal, l’any 2020. Una vegada entregada la instal·lació, es va fer una acta de recepció de les instal·lacions, amb inventari de béns. El juliol passat, amb l’acta notarial que certificava que no s’hi presta l’activitat d’escorxador, el terreny va haver de ser retornat al seu propietari.

Inicialment, l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, ja va manifestar que s’estudiaria, atès que hi ha “moltes possibilitats d’ús”. Ara Lladó admet que s’està treballant per poder avaluar plenament el destí d’aquest espai i considera que els usos que cal donar a les instal·lacions de l’antic escorxador comarcal són diversos. “Estem madurant –admetia fa poc– la possibilitat de traslladar-hi la Guàrdia Urbana. Però no només això.”

La possibilitat que la seu central de la Guàrdia Urbana de Figueres es traslladi fins a aquest nou emplaçament està lligada directament a les característiques de la ubicació. “Aquest espai té més connectivitat i una millor ubicació que l’espai actual. És evident que està molt més ben connectat.”

L’actual govern ha debatut el projecte en clau interna i, per tant, és una aposta futura. És cert que la concreció sobre el trasllat i la transformació no és profunda, perquè l’aposta per aquest espai és molt recent i, per tant, no hi ha cap disseny ni cap anàlisi detallats. Lladó afirma, però, que la proposta és ferma, tot i que té encara molt de camí per recórrer.

LA FRASE

6.112
metres quadrats
té l’espai, que és de propietat municipal i havia estat cedit al Consell Comarcal l’any 2016.
2018
L’empresa
que gestionava l’escorxador comarcal va entrar en concurs de creditors.
Aquest espai té més connectivitat i una millor ubicació que l’espai on és ara la Guàrdia Urbana
Agnès Lladó
aLCALDESSA DE FIGUERES

Nou pas per vendre la Casa Nouvilas, al carrer Nou

Joan Puntí

Aquesta setmana s’ha fet un nou pas per permetre la venda de la Casa Nouvilas, un procés que el govern de Figueres té obert des de fa dos anys. El tràmit va consistir en la validació plenària d’un conveni entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Figueres per facilitar la venda de la Casa Nouvilas, amb una validesa inicial de quatre anys i una possibilitat de pròrroga de quatre més. La proposta va rebre els vots favorables dels quatre grups del govern, a més del grup de Junts per Figueres. Hi van votar en contra els regidors de Ciutadans i els del grup no adscrit.

Va argumentar el sí de Junts per Figueres el regidor Manel Rodríguez, que va explicar que hi votaven a favor perquè el conveni era bo, però que demanaven esperar abans de vendre, perquè ara era un mal moment per la pèrdua de valor de la propietat “Els anys 2020 i 2021 es va valorar en 1.189.000 euros i aquest 2022 s’ha valorat en 987.000 euros. Ara no és el moment.”

Pèrdua de valor

L’alcaldessa Lladó va manifestar: “Si deixem que es converteixi en una ruïna, ens pagaran només el preu del sòl.” El regidor de Ciutadans Héctor Amelló va manifestar que era una “irresponsabilitat vendre-ho” i es preguntava si valia el preu que es va pagar. El cost de compra va ser de 3.800.000, dels quals l’Ajuntament en va assumir 2.600.000.

Arbolí, del grup no adscrit, va dir que s’estava malvenent el patrimoni i va assegurar que, si es venia, calia “recuperar la inversió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona