Urbanisme

urbanisme

Collboni aborda ara el projecte global de la remodelació de la plaça dels Àngels

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va triar ahir el Saló de Cent, on hi havia convocats regidors, autoritats, tècnics i entitats socials i veïnals del Raval, per presentar una altra de les grans transformacions pendents: la remodelació global del que s’ha batejat com “la nova plaça dels Àngels”.

Després de la reforma de la Rambla i de la rehabilitació de la ronda de Sant Antoni, ara s’aborda aquesta actuació, que implica moviments a diferents bandes, ja que inclou la instal·lació del CAP del Raval –reivindicat des del 2007– a la capella de la Misericòrdia, l’ampliació del Macba i la reurbanització de l’espai públic. Les obres afectaran també carrers de l’entorn, com ara la plaça Terenci Moix i la zona comercial del carrer Joaquim Costa.

La primera de les actuacions que configuraran la nova plaça serà la construcció del nou centre d’atenció primària Raval Nord-Doctor Lluis Sayé a l’antiga capella de la Misericòrdia. El nou CAP tindrà 2.500 metres quadrats i es farà una inversió de tretze milions d’euros. Les obres estan a punt de ser posades a licitació per la Generalitat de Catalunya i es preveu que comencin al mes de juny, mantenint així el calendari perquè entri en funcionament el primer trimestre de 2026.

D’altra banda, la remodelació de la plaça pivota sobre la reformulació del sòcol de l’edifici actual que alberga el Macba, obra de l’arquitecte Richard Meier. Segons l’Ajuntament, remodelar aquest espai de 1.105 m² permetrà la incorporació d’espais verds a la plaça i zones d’estada amb bancs o gandules. A l’espai d’estada també s’afegirà la terrassa mirador del nou espai del Macba, que serà obert a l’ús ciutadà.

Sense els patinadors

Aquests canvis en l’espai que ocupa ara la plaça impliquen la desaparició d’un dels usos més destacats que té ara i que és la de ser pista de patinatge i de trobada de patinadors. La implantació de zones verdes i zones de jocs, i alguns canvis en el paviment, posaran fi immediatament a aquesta pràctica. Interrogat sobre la voluntat del consistori de posar fi a la presència dels patinadors, Collboni va assegurar ahir que no s’anava contra el col·lectiu: “Recuperem espais que eren places dures per convertir-les en espais del segle XXI amb zones d’ombra i espais d’estada. I també per a garantir una pluralitat d’usos.”

LA XIFRA

1.105
metres quadrats
del sòcol de l’edifici actual que alberga el Macba seran per a espais verds i zones d’estada.

La resposta de l’entitat No a l’Ampliació del Macba

La presentació de Collboni va tenir resposta al cap de poques hores. La plataforma veïnal del Raval No a l’Ampliació del Macba va denunciar, a través de les xarxes socials, que l’Ajuntament no ha escoltat aquesta part dels veïns que s’oposen a “l’espoli ”de 908 metres quadrats d’espai públic que s’usaran per ampliar el museu. “La manca de consulta és decebedora. Ignorar la veu de la comunitat mina la transparència i la participació ciutadana.” Els veïns, que critiquen que a la presentació només es convidés els col·lectius que estan d’acord amb la reforma, ja van presentar el setembre de 2022 un contenciós administratiu contra l’aprovació inicial de la reforma del PGM per ocupar una part de la plaça amb l’ampliació i el trasllat a altres zones del barri de l’espai de zona verda que es perdrà aquí. També han fet diverses mobilitzacions, com visualitzar sobre el terra de la plaça l’espai que es perdrà si es tira endavant l’ampliació del centre museístic. Els veïns han anunciat noves mobilitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona