Urbanisme

“Per què no fan primer el tram més perjudicial per a la salut?”

Els veïns del Parc de la Vall d’Hebron veuen en la ciutat sanitària una oportunitat

L’Associació de Veïns del Parc de la Vall d’Hebron veu en el projecte de remodelació de la ciutat sanitària una oportunitat perquè s’abordi d’una vegada el soterrament de la ronda de Dalt. “Ja que es fa una obra faraònica com és l’edifici de les consultes externes, que sigui una mica més faraònica i posem fi a un problema de salut”, proposen. Fonts de la junta de l’associació no entenen per què no s’aborda primer el tram que genera més problemes de salut a causa de la contaminació ambiental. “Si vostè es vol posar l’etiqueta de districte de la salut, comenci per dir que el primer que ha fet és preservar la salut de la gent allà on hi ha més densitat urbana”, observen.

Les mateixes fonts asseguren que hi ha un greuge comparatiu amb Nou Barris, on fa anys que es va cobrir la ronda; o amb Sants, on es va tapar la Gran Via de Carles III: o amb les Glòries: “L’argument sempre és que és una obra molt complexa, de ciutat. Ho entenem. Doncs ara ja tenim un projecte de ciutat: el districte sanitari.” Els veïns es volen afegir a la política de respirar aire més net a Barcelona i denuncien que al barri s’ha anat en direcció contrària: “L’aire és cada vegada més brut perquè s’ha desviat el trànsit més contaminant a la ronda.”

Per tot plegat reclamen que es faci ja en aquest mandat el projecte executiu del tram més complicat i ja lluitaran “amb el següent govern perquè hi posi els diners”.

L’entitat veia amb molta esperança l’accés de Jaume Collboni a l’alcaldia perquè havia defensat el pacte de la ronda del 2015, però van ser l’única associació veïnal que no va anar a “fer-se la foto” amb el batlle quan els va cridar a l’inici del mandat perquè “en tot moment es parlava de fer un calaix”. Admeten que és més car soterrar-la, però recorden que en les reunions sobre el pla encarregat en l’època de Xavier Trias a arquitectes i enginyers en cap moment els van dir mai que l’opció del túnel no fos possible tècnicament.

El 15 d’abril els van convocar a la sessió constitutiva de la Comissió del Pacte per la Ronda de Dalt. Aquest cop sí que hi van anar, però per expressar el seu descontentament: “Totes les associacions vam sortir decebudes perquè tornaven a la casella de sortida i allargaven molt els terminis. Teníem un projecte consensuat i no entenem per què tornem a començar, com al joc de l’oca.”

138 µg
Les partícules PM10
són petites partícules de pols que malgrat ser invisibles als ulls floten en l’aire i penetren a l’aparell respiratori i poden passar als vasos sanguinis i fixar-s’hi. Segons l’associació de veïns, la ronda genera puntes habituals de 138 micrograms per metre cúbic, mentre que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no passar dels 45.
164 µg
El NOx
és un gas contaminant que s’emet en els processos de combustió en relació amb el trànsit. El veïnat denuncia a la ronda puntes habituals de 164 micrograms per metre cúbic amb altiplans continuats de 80, mentre que l’OMS recomana no sobrepassar els 25.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Neixen els Premis Roca per celebrar la gastronomia i la literatura

girona
Urbanisme

Tarragona assegura que no hi ha cap novetat que justifiqui un canvi dels límits municipals

Tarragona
GIRONA

L’Ajuntament habilita l’app SMO Girona per facilitar la cerca de feina

GIRONA
societat

Més d’un centenar d’entitats ecologistes demanen recuperar el departament de Medi Ambient

barcelona
RIPOLL

La Metxa denuncia que el consistori li fa tancar el local temporalment

RIPOLL
Societat

Sabadell es declara Ciutat per la Desconnexió Digital de la infància i l’adolescència

Sabadell
societat

Comencen les obres de millora de la deixalleria del Vallès Oriental

Montornès del Vallès
CALDES DE MALAVELLA

Manifestació per l’acomiadament del delegat sindical de Farré Logístics

CALDES DE MALAVELLA
PALAMÓS

Les donacions permeten fer 31 trasplantaments de cèl·lules mare

PALAMÓS