Societat

La descoberta

Cotxes d'ahir i de sempre

LLEIDA Uns antics tallers mecànics al barri de Cappont serveixen de marc per explicar la història de l'automoció en els darrers dos segles amb l'exposició d'una trentena de vehicles i reproduccions en miniatura

Al museu es pot veure un Rolls Royce Phantom 1 del 1925, dels quals només se'n van fer sis exemplars, Un Ford T i un Hispano-Suiza del 1917, que es va presentar a la Fira de Mostres de París del 1922. També el Biscutter, un cotxe de correus del 1915 que feia la línia Lleida-Ponts, i un tractor antic són altres joies.


El Roda Roda és el Museu de l'Automoció de Lleida i presenta una àmplia col·lecció de cotxes, motocicletes, motors i reproduccions a escala. És a dir, un recorregut amè i molt real de l'evolució de l'automoció en els darrers dos segles. Aquest viatge en el temps d'una indústria prou important al món occidental serveix també per explicar canvis tècnics i tecnològics, però també socials.

La col·lecció consta d'un conjunt d'automòbils originals, restaurats i, la majoria, per no dir tots, en perfecte estat per circular.

El fons inicial del Roda Roda es va formar arran de l'acord entre l'ajuntament de Lleida i el col·leccionista Francesc Segura. El consistori hi va afegir vehicles del seu patrimoni (motos de la Guàrdia Urbana, cotxes oficials...) i altres col·leccionistes també van fer donacions. Actualment, la col·lecció municipal la formen 16 cotxes, un tractor, un autobús i diverses motocicletes. No obstant això, hi ha més vehicles que diferents particulars cedeixen en dipòsit i que fan més gran i més interessant la visita. El museu, que ja ha complert deu anys, incorpora una extensa col·lecció de Ramon Duró, que inclou desenes de miniatures que serveixen per explicar millor la història i l'evolució dels vehicles. Les cotxeres del museu també formen part d'aquest relat.

j.tort

PER ARRIBAR-HI. El museu es al carrer Santa cecília, 22, al costat dels Camps Elisis. Cal prendre la sortida de l'A-2 que va al centre de Lleida i entrar pel barri de Cappont, fins als Camps Elisis. Tanca dilluns i obre d'onze a dues del migdia i de cinc a vuit de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.