Societat

La descoberta

Molta història per explicar

EL CASTELL DEL REI DE LLEIDA, també anomenat la Suda, és la fortificació que fa companyia a la Seu Vella i on s'han escrit importants pàgines de la història de Catalunya, tot i ser un espai molt desconegut.

Una de les sorpreses de la Suda, nom que faria referència a la fortificació andalusina anterior al castell medieval i que dataria del segle IX, ésla terrassa superior, que permet una panoràmica completa de la plana de Ponent. Les millors vistes de Lleida són en aquesta terrassa i a la torre de la Seu Vella, que s'està restaurant.


Lleida es coneix, sobretot, per la Seu Vella, el monument característic i únic que domina el pla de Lleida. I el Castell del Rei, situat just a la vora, sempre ha quedat en un segon terme com la fortificació més desconeguda de Lleida, però perquè no era visitable fins fa dos anys. L'obertura al públic ha permès divulgar-ne la història, que és essencial per a aquest país.

El Castell del Rei de Lleida va ser la fortificació civil més notable de la ciutat i un important centre de poder. Va ser el marc de fets transcendentals de la història de Catalunya i de la Corona d'Aragó, com ara la celebració de diferents corts; l'enllaç matrimonial entre Peronella d'Aragó i el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, el 1150; el reconeixement de Jaume I com a rei en les corts del 1214, i l'empresonament del príncep Carles de Viana pel seu pare, Joan II, l'any 1460. També en aquest castell el rei Pere el Cerimoniós va ordenar l'enviament d'un contingent de ballesters per protegir l'acròpoli d'Atenes, aleshores en poder dels catalans. El monument s'ha restaurat i millora molt la visita al turó de la Seu Vella, la qual cosa ajudarà a fer que en el futur sigui declarat patrimoni de la humanitat.

j. tort

COM S'HI ARRIBA. El complex del turó de la Seu Vella es troba al bell mig de Lleida. Cal accedir al centre de Lleida i pujar-hi a peu pel carrer Cavallers o bé en ascensor des de la plaça Sant Joan. Una tercera via és pel parc de Santa Cecília.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES